Autoritățile din Gorj dau bani pentru biserici, oamenii au însă alte solicitări

Publicat: 04 10. 2014, 20:55
Actualizat: 06 09. 2019, 01:12

Autoritățile din județul Gorj au decis să acorde 150.000 de lei pentru a renova 16 biserici. Localnicii se plâng însă că ar avea mai mare nevoie de drumuri asfaltate, canalizare și bani pentru îngrijirea persoanelor cu handicap. Fondurile vin la mai bine de trei ani de când preoții au depus cereri pentru sprijin financiar, transmite Digi 24.

În unele cazuri, banii au venit prea târziu, oamenii reușind să renoveze lăcașurile de cult cu sprijinul comunității. La Roșia de Amaradia, spre exemplu, primarul a depus cerere de finanțare în urmă cu trei ani pentru că biserica începuse să se dărâme. Acum, când lucrările au fost finalizate, a primit 5.000 de lei.

„Ne doream ca sprijinul să fie atunci când trebuia, să fie consistent, noi ne-am chinuit de câțiva ani buni să facem rost de bani pentru reabilitarea bisericii și iată, cu forțe proprii, am reușit să finalizăm”, a spus Liviu Cotojman, primarul localității.

Localnicii nu sunt foarte mulțumiți de modul în care au fost împărțiți banii.

„Deocamdată biserica…și biserica, dar pe primul loc bolnavii. Am caz foarte grav în casă, un copil paralizat, am nevoie de ei, am pensia mică”, a spus o localnică.

Reprezentanții Consiliului Județean Gorj spun că dintre cele 26 de cereri depuse pentru acordarea de bani bisericilor, doar 21 au fost declarate eligibile, găsindu-se fonduri doar pentru 16 din ele.

Consilierii județeni din opoziție sunt la fel de numulțumiți ca oamenii, ei acuzând conducerea că își face campanie electorală din bani publici.

„Am votat împotriva acestui proiect, deoarece acești bani au fost bugetați la începutul anului și nu și-au găsit alt moment să-l atribuie decât acum, înaintea campaniei electorale, scopul fiind de a cumpăra voturi prin intermediul bisericii”, a declarat Dan Vîlceanu, consilier județean.