Potrivit sondajului realizat de firma britanică YouGov, pe un eșantion de 12.500 de persoane din Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, publicat de Fundația pentru o Societate Deschisă, fondată de George Soros, între 51% și 61% din respondenții din șase țări – inclusiv Germania – consideră că democrația este în pericol.
Totuși, în pofida a ceea ce autorii sondajului numesc „niveluri alarmante” de neîncredere în sistemul democratic și în mass-media, mulți respondenți consideră, de asemenea, că pot influența viața politică și pot îmbunătăți societatea; analiza relevând că tinerii – în special femei – se implică în activități civice și sunt optimiști în ceea ce privește realizarea de schimbări pozitive.
Majoritatea românilor, ungurilor, bulgarilor, slovacilor și polonezilor cred că vor suferi consecințe în plan personal în cazul în care critică autoritățile, iar peste 60% din respondenții din țările incluse în studiu fiind de părere că justiția se confruntă cu amenințări.
Trei sferturi din participanții la sondaj din Bulgaria, peste jumătate din români și unguri, o treime în Polonia și o cincime dintre germani au considerat, de asemenea, că alegerile din țara lor nu sunt nici libere și nici corecte, iar mai puțin de un sfert dintre respondenții cu vârste de peste 40 de ani au fost de părere că lumea este în acest moment mai sigură decât era în 1989.
Încrederea în corectitudinea informațiilor furnizate atât de mass-media, cât și de autorități este foarte scăzută; majorități clare din aproape toate țările indicând că nu au încredere în mass-media consacrată să relateze evenimentele în mod echitabil sau onest, ori în autorități să publice informații precise și nepărtinitoare.
Totuși, sondajul a relevat o implicare civică pe scară largă, în special în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani (categorie denumită „Generația Z”) și de la 23 până la 37 de ani (milenarii sau „Generația Y”), precum și optimism în ceea ce privește capacitatea lor de a schimba lucrurile în bine, notează autorii raportului.
În toate țările incluse în studiu, respondenții au spus că doresc ca autoritățile să facă mai mult în sprijinul femeilor, tinerilor, vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și a celor cu venituri reduse.