Potrivit Ministerului Economiei și Inovării din statul german Hamburg, autoritățile țării nu au confiscat Dilbar, un iaht de 512 picioare deținut de miliardarul rus Alisher Usmanov, scrie Forbes. Lucrările la navă au fost oprite la șantierul naval din Hamburg, unde a fost staționată pentru reamenajare din octombrie. Trei surse au declarat pentru Forbes că a fost confiscat, dar un reprezentant al lui Usmanov a citat declarația ministerului de la Hamburg pentru a confirma că nu a fost confiscat. În declarația sa, ministerul a precizat că agenția vamală federală germană este „autoritatea responsabilă de aplicare” și ar trebui să emită o derogare la export pentru ca iahtul să plece și că „niciun iaht nu părăsește portul dacă nu are voie să facă acest lucru”.
Iahtul este înregistrat în Insulele Cayman și deținut printr-un holding, ceea ce face dificilă legarea directă de Usmanov în scopul sancțiunilor. În declarația sa, ministerul de la Hamburg a adăugat că restricțiile pot fi impuse unui iaht deținut de o persoană rusă sancționată doar „dacă situația proprietății este clar clarificată și toate aceste bunuri sunt, de asemenea, sancționate”. Ministerul a confirmat pentru Forbes că iahtul este încă în port la șantierele navale din Hamburg ale Blohm+Voss. Forbes a contactat Ministerul German al Afacerilor Economice și Serviciul Vamal Federal, dar nu a primit un răspuns imediat.
Miliardarul rus Alisher Usmanov a fost sancționat luni de Uniunea Europeană. Două zile mai târziu, Forbes a aflat din trei surse din industria iahturilor că lucrările au fost oprite la unul dintre bunurile sale prețioase – iahtul Dilbar, evaluat la aproape 600 de milioane de dolari. Surse care au vorbit cu Forbes au spus că guvernul german a înghețat bunul și că, probabil, ca urmare, angajații Blohm+Voss care lucraseră la iaht nu s-au prezentat la muncă miercuri.
Un purtător de cuvânt al Lürssen, constructorul naval german care deține Blohm+Voss, a refuzat să comenteze joi. „Toate comenzile și proiectele Grupului Lürssen și ale filialelor sale sunt tratate în conformitate cu legile și reglementările aplicabile”, a spus purtătorul de cuvânt. Reprezentanții lui Alisher Usmanov nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii. Usmanov a achiziționat iahtul Dilbar în 2016 pentru 600 de milioane de dolari de la Lürssen, care l-a construit personalizat pentru el timp de 52 de luni. Firma îl numește „unul dintre cele mai complexe și mai provocatoare iahturi construite vreodată, atât în ceea ce privește dimensiunile, cât și tehnologia”. Având 15.917 de tone, este cel mai mare iaht cu motor din lume după tonaj brut și este condus de obicei de un echipaj de 96 de oameni.
Dilbar are cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht, precum și două suporturi pentru elicoptere, o saună, un salon de înfrumusețare și o sală de sport. Interioarele sale de pluș au peste 1.000 de perne de canapea și poate găzdui până la 24 de persoane în 12 apartamente. Iahtul face parte din averea estimată de miliarde de dolari a lui Usmanov, care cuprinde acțiuni la gigantul de minereu de fier și oțel Metalloinvest și firma de electronice de larg consum Xiaomi.
Unul dintre primii investitori în Facebook, împreună cu colegul miliardar Yuri Milner, Usmanov deține și active imobiliare extinse în Occident, variind de la două proprietăți din Marea Britanie — Beechwood House din Londra și Sutton Place din Surrey, evaluate la suma totală de 280 de milioane de dolari— la case de lux din Munchen, Germania, Lausanne, Elveția, Monaco și Sardinia.
Alisher Usmanov și-a vândut pachetul de 30% din echipa engleză de fotbal Arsenal F.C. în 2018 pentru aproape 700 de milioane de dolari în numerar, dar până în această săptămână a avut legături cu fotbalul prin USM Holdings și sponsorizările MegaFon ale Everton F.C. Echipa din Premier League a declarat miercuri că suspendă aranjamentele în lumina atacului Rusiei asupra Ucrainei. Usmanov nu este singurul miliardar rus cu un mega-iaht: Forbes și experții în evaluarea iahturilor VesselsValue au depistat 32 dintre ele.
Marți, Alisher Usmanov a comentat despre sancțiunile UE impuse lui într-o declarație adresată Federației Internaționale de Scrimă, unde a anunțat, de asemenea, că demisionează din funcția de președinte al organizației. „Cred că o astfel de decizie este nedreaptă, iar motivele folosite pentru a justifica sancțiunile sunt un set de acuzații false și defăimătoare care îmi afectează onoarea, demnitatea și reputația de afaceri”, a scris el. „Voi folosi toate mijloacele legale pentru a-mi proteja onoarea și reputație”, a adăugat oligarhul rus.