Prima pagină » Știri » Autoritățile îngroapă o adevărată comoară istorică a României, pentru că nu știe cum să o salveze. „Dacă o lăsam să se degradeze, era mai bine?”

Autoritățile îngroapă o adevărată comoară istorică a României, pentru că nu știe cum să o salveze. „Dacă o lăsam să se degradeze, era mai bine?”

O descoperire arheologică din centrul Timișoarei va ajunge din nou sub pământ, deoarece autoritățile nu știu să o salveze. Vechile băi turcești, dar și câteva morminte din perioada medievală, vor fi acoperite cu pavaj.

Din lipsa fondurilor, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a ales varianta mai ieftină: să acopere locul istoric cu ciment și să-l marcheze cu o plăcuță. Băile turcești și câteva morminte musulmane din secolele XVI-XVII i-au fascinat chiar și pe jurnaliștii britanici, care au relatat povestea lor. Multe din vestigii datează din vremea dominației otomane, multe fiind distruse în perioada Imperiului Habsburgic.

foto: captură știrileprotv.ro

foto: captură știrileprotv.ro

„Sunt foarte rare în lumea creștina de astăzi. Sunt, deoamdată, singurul obiect rămas din vremea stăpânirii otomane. E păcat că uneori primăria nu a găsit soluția, așa încât le vor astupa”, explică istoricul Ioan Hațegan.

foto: captură știrileprotv.ro

„Ca să ne putem pronunța trebuie să îi ascultăm pe specialiști. Nu prin decizii administrative, nu prin consultări populare. Eu nu mă pricep, dar dacă, lăsându-le, ele s-ar degrada în 10 ani, ar fi bine?!”, a spus, la rândul său, edilul Timișoarei, Nicolae Robu.

foto: captură știrileprotv.ro

foto: captură știrileprotv.ro

Un om de afaceri a salvat un stăvilar vechi din secolul 18

La polul opus, un antreprenor a găsit rezolvarea pentru a salva o altă descoperire, tot în centrul Timișoarei, chiar lângă clădirea de birouri pe care o construia: un stavilar austriac din secolul 18, folosit ca sistem de apărare în jurul vechii cetăți. Împreună cu arheologi și arhitecți a luat piesă cu piesă și a reasamblat prețiosul artefact.

„Cred că a meritat pentru că e foarte frumos ca un proiect modern care cumva vorbește despre viitor, despre dezvoltare economică, mi se pare foarte frumos să reușim să integram o parte din istoria orașului nostru”, spune Ovidiu Sandor, antreprenor. Toată operațiunea a durat doi ani, iar costurile au ajuns la 600.000 de euro, informează știrileprotv.ro.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și