Prima pagină » Știri » Autostopul pe bani, interzis prin lege. La cât poate ajunge amenda

Autostopul pe bani, interzis prin lege. La cât poate ajunge amenda

Autostopul pe bani, interzis prin lege. La cât poate ajunge amenda
Autostopul contra cost a devenit ilegal în România, după ce parlamentarii au adoptat miercuri modificarea legii taximetriei.

Autostopul și transportul de mărfuri contra cost, cu mașina personală, a devenit ilegal în România, după ce Camera Deputaților a adoptat modificarea legii taximetriei. Amenzile pot ajunge și la 5.000 de lei.

Legea arată că este interzis să transporți public, contra cost, persoane cu autoturismul, fără să deții autorizație de taximetrie valabilă. De asemenea, este interzis să transporți public, contra cost, mărfuri sau bunuri cu un autovehicul cu masă de cel mult 3,5 tone (autoturisme și furgonete mici), fără să deții autorizație de taxi valabilă.

Persoanele care fac „în mod repetat” aceste lucruri pot fi amendate cu sume de la 1.000 la 5.000 de lei. Legea nu specifică ce înseamnă în mod repetat.

Prin această lege, este afectat și serviciul Uber, recent intrat în România, prin care persoanele își pot folosi autoturismele în regim de taxi, printr-o aplicație integrată care îi pune în legătură cu clienții. Uber România a reacționat după adoptarea acestei legi, după cum a arătat gândul: „Uber poartă un dialog deschis cu legislatorii din România pentru a pune baza unui cadru legislativ care să cuprindă opțiuni inovative de transport pentru secolul 21 (…) Serviciul nostru uberX continuă să opereze și ne propunem în continuare să promovăm beneficiile pe care ridesharing-ul le poate aduce economiei și mediului înconjurător, pentru România și cetățenii săi”.

Această inițiativă legislativă a aparținut Guvernului, în 2014. În motivarea inițiativei legislative, se arată că „în ultima perioadă se constată existența unor practici ilicite în activitățile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local, cât și transportul județean de persoane, aceste practici ilicite determinând efecte negative majore asupra activității economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplății taxelor și impozitelor aferente activităților de transport rutier de persoane neautorizate, cât și asupra siguranței circulației rutiere”.

Guvernul arată că prin aceste practici ilicite de a folosi autoturismele personale pe post de taxi este afectat mediul concurențial al pieței de transport rutier de persoane.