Prima pagină » Știri » Averea FABULOASĂ a lui Aristotel Căncescu, președintele de CJ „vizitat” azi de DNA

Averea FABULOASĂ a lui Aristotel Căncescu, președintele de CJ „vizitat” azi de DNA

 Averea FABULOASĂ a lui Aristotel Căncescu, președintele de CJ „vizitat
Aristotel Căncescu are în conturi 605.000 de euro și aproape 4,5 milioane de dolari, potrivit ultimei sale declarații de avere.

Conform ultimei sale declarații de avere din iunie 2013, Aristotel Căncescu deține în municipiul Brașov un teren intravilan de 2.500 de metri pătrați, cumpărat în 2006 și două case, de 360 metri pătrați și 70 metri pătrați, prima construită în 2000 și cealaltă moștenită în 2013.

Președintele CJ Brașov are un depozit bancar de peste 605.000 de euro și alte trei în valoare totală de aproape 4,5 milioane de dolari. Cele patru depozite au fost deschise începând din anul 2006, într-unul dintre acestea fiind suma cea mai mare – 3.988.792 de dolari.

În anul fiscal anterior declarației de avere, Căncescu a obținut, ca președinte al CJ Brașov, 50.564 de lei, iar soția sa, angajată la o firmă din Săcele, a avut venituri de 13.320 de lei.

Conform declarației de interese din 2013, Căncescu este acționar unic la SC Canaris SRL. Această firmă are activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziuneși. De altfel, Aristotel Căncescu deține, prin această firmă, trustul de presă Mix.

El este președintele Fundației de Prietenie Româno-Daneze AOF România și al filialei Brașov a Societății Naționale de Cruce Roșie, precum și membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România.

Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța, în aprilie 2013, că Aristotel Căncescu este în incompatibilitate din 29 mai 2009, deținând simultan funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov și calitatea de acționar la SC Apă Canal Sibiu.

„Prin Hotărârea Consiliului Județean Brașov nr. 121/29.05.2009, se aproba participarea Județului Brașov, prin Consiliul Județean Brașov, cu capital la SC Apă Canal SA Sibiu, persoană juridică română înființată ca societate comercială pe acțiuni, de interes local. De asemenea, prin hotărârile CJ Brașov nr. 121/29.05.2009 și nr. 152/29.10.2012 se aproba numirea lui Aristotel Adrian Căncescu ca reprezentant al Județului Brașov în Adunarea Generală a Acționarilor a SC Apă Canal SA Sibiu”, preciza ANI.

Aristotel Căncescu declara atunci că totul este „o făcătură politică”, un act menit să îl discretizeze și să îi prejudicieze imaginea, întrucât „nu este bazat pe fapte reale”.

El susținea că „ținta atacurilor” nu a fost el, ci primarul Sibiului, Klaus Iohannis, găsit tot atunci de ANI în incompatibilitate, pentru că avea și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009.

Aristotel Căncescu afirma că, potrivit Legii 215 a administrației publice locale, președintele de consiliu județean este reprezentantul comunității, iar participarea lui în AGA nu a fost niciodată remunerată.

O lună mai târziu, în 22 mai 2013, Căncescu a contestat la Tribunalul Brașov decizia ANI, cerând anularea raportului privind incompatibilitatea sa.

Dosarul a ajuns în noiembrie 2013 la Curtea de Apel Brașov, după ce Tribunalul a declinat soluționarea cauzei acestei instanțe.

În martie 2014, Curtea de Apel Brașov i-a dat dreptate lui Căncescu și a dispus anularea raportul de evaluare al ANI.

Decizia a fost contestată în 21 mai la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde este în procedură prealabilă, urmând să fie stabilit un termen de judecată.

Aristotel Căncescu a absolvit Facultatea de Medicină în 1977 și a obținut doctoratul în management în 2001.

Căncescu este președintele CJ Brașov din anul 2000, fiind la al patrulea mandat. El este liderul filialei județene Brașov a PNL, iar în legislaturile 1992-1996 și 1996-2000 a fost senator.

Aristotel Căncescu este vizat de DNA într-un dosar de corupție în care luni dimineață au loc percheziții atât la sediul Consiliului Județean Brașov, cât și la locuința acestuia.

De asemenea, în această anchetă este vizat și vicepreședintele CJ Brașov Mihai Pascu (PC).

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că ancheta vizează modul în care CJ Brașov ar fi atribuit contracte către mai multe firme, una dintre acestea fiind SC Gotic SA, aparținând deputatului PC Ion Diniță, care este și lider al PC Brașov.

Sursele judiciare citate spun că Aristotel Căncescu ar fi controlat întreaga activitate de atribuire a contractelor către firme ale unor apropiați ai conducerii Consiliului Județean Brașov.

Citește și