AVERTISMENT. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor: „Europa ar trebui să se pregătească pentru al doilea val de infectare cu coronavirus”
Perspectiva unui al doilea val de infecție cu coronavirus în toată Europa nu mai este o teorie îndepărtată, potrivit directorului agenției UE însărcinat să consilieze guvernele – inclusiv Marea Britanie – cu privire la controlul bolilor.
„Întrebarea este când și cât se va extinde virusul, aceasta este întrebarea din punctul meu de vedere”, spune dr. Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), potrivit The Guardian.
Ammon, fost consilier al guvernului german, este la fel de sinceră ca la primul ei interviu cu un ziar din Marea Britanie, de la începutul crizei
„Analizând caracteristicile virusului, uitându-ne la ce iese acum din diferite țări din punct de vedere al imunității populației – ceea ce nu este deloc excitant, imunitatea e cuprinsă între 2% și 14%, ceea ce lasă în continuare 85% până la 90% din populație susceptibilă – virusul este în jurul nostru, circulând mult mai mult decât ianuarie și februarie … Nu vreau să trag o concluzie, dar cred că trebuie să fim realiști. Că nu este momentul să ne relaxăm complet. ”
La începutul acestei luni, fostul medic al spitalului, care a lucrat prin diferite niveluri de birocrație medicală pentru a deveni director ECDC în 2017, a anunțat că începând cu 2 mai Europa în ansamblu a trecut de apogeul infecțiilor.
Guvernele europene au început să ușureze restricțiile de blocare, unele în măsura în care barurile și restaurantele se vor redeschide în curând, altele mai degrabă tentativ. Boris Johnson și-a modificat mesajul către britanicii de la șederea lor acasă pentru a rămâne în alertă și încearcă să-i aducă pe elevi în școli peste o săptămână.
Un al doilea val dezastruos este inevitabil
Munca lui Ammon este de a cerceta izbucnirea unui nou val. Vorbind prin Skype din bucătăria ei de acasă, de unde lucrează de la distanță în ultimele două luni, insistă că un al doilea val este inevitabil dacă oamenii nu respectă regulile și își păstrează distanța.
Marea Britanie are cel mai înalt nivel de decese în Europa, cu 35.341, urmată de Italia (32.169) și Franța (28.022).
Au fost raportate un număr de 1.324.183 de cazuri de infecție. Printre aceștia este un membru al personalului propriu al lui Ammon. .
Ammon amintește că abia la sfârșitul lunii ianuarie a devenit clar că un virus nou care a provocat un grup de decese în orașul chinez Wuhan ar putea fi transmis omului la om, preocupările inițiale fiind concentrate pe posibilitatea răspândirii bolii prin importuri.
Pe măsură ce natura extrem de contagioasă a virusului a apărut, ECDC a sfătuit guvernele la 26 ianuarie să consolideze capacitățile serviciilor lor de sănătate, de teamă ca acestea să nu fie copleșite, așa cum s-a întâmplat în scurt timp, în Lombardia, în nordul Italiei.
„Am subliniat că aceste planuri trebuie actualizate. Și în special, pregătirea spitalelor trebuie analizată cum să vă asigurați că are o capacitate de creștere a paturilor, în general, dar, în special, pentru paturile de Terapie Intensivă.
„Cred că ceea ce s-a dovedit este că [guvernele] au subestimat, după părerea mea, viteza în care cazurile de infectare pot crește.”