Avertisment de FRAUDĂ pentru toți românii, prin intermediul rețelelor de socializare. Mesajul prin care infractorii vă pot fura banii

Publicat: 11 09. 2024, 17:29
Actualizat: 11 09. 2024, 17:33

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a transmis un mesaj de avertisment despre un nou tip de înșelătorie, pe care l-au numit „Iubire Prefăcută”. Prin această metodă, infractorii cibernetici încearcă să-și seducă victimele, pentru a le convinge să trimită sume de bani. 

DNSC atrage atenția românilor că infractorii cibernetici au găsit o nouă metodă de a fura banii utilizatorilor. Aceștia își găsesc victimele pe social media, pe site-urile de întâlniri sau chiar direct pe numărul de telefon sau email.

„Salut, scuze ca te deranjez, caut iubit sincer si de incredere pentru sora mea. Este foarte amabila si frumoasa. Dacă sunteți singur, vă puteți cunoaște pentru a face prienteni. Acesta este WhatsApp-ul lui” (sic!), este unul dintre mesajele folosite de atacatori pentru a-și atrage victimele.

Trucuri prin care escrocheriile pot fi recunoscute

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a explicat pe contul oficial de Facebook cum pot fi recunoscute escrocheriile cibernetice. Infractorii își declară afecțiunea la scurt timp după ce au întâlnit victimele. Mesajele trimise sunt vagi sau conțin greșeli de exprimare. Infractorii pot cere clipuri sau fotografii intime și, în cele din urmă, cer bani, cadouri sau chiar datele bancare. Există chiar riscul ca escrocii să recurgă la șantaj pentru a obține sumele pe care și le doresc.

„În spatele unui profil de social media sau mesaj se poate ascunde un atacator care își asumă o identitate falsă. Fii mereu precaut cu cei care te contactează și atent la modul în care încearcă să interacționeze cu tine. Nu ezita să pui întrebări de verificare interlocutorului”, transmite DNSC.

Sfaturile DNSC pentru victimele infractorilor cibernetici

„Oprește imediat contactul cu autorul șantajului!

Dacă este posibil, salvează/păstrează convorbirile purtate.

Fă o plângere la poliție.

Raportează infractorul la site-ul pe care te-a contactat inițial.

Dacă ai transmis detalii bancare, contactează imediat banca”, transmit autoritățile.

Citește și:

Noi atacuri CIBERNETICE în România. Hackerii au scos la vânzare pe internet site-uri ale unor instituții oficiale

Atenție la FRAUDE: „Așa cum mama vitregă o păcălește pe Albă ca Zăpada că e o bătrânică inocentă, așa și fraudatorii se dau drept angajați ING”

Specialiștii DNSC, primul MESAJ, după ce Primăria, Fiscul și Poliția din Timișoara au fost țintele unui atac CIBERNETIC: „Aceasta este prioritatea”