AVERTISMENT din partea farmaciștilor. Medicamente esențiale lipsesc, cu desăvârșire de pe piață: „Pacienții pot ajunge la urgență”

Publicat: 13 09. 2024, 16:03
Actualizat: 13 09. 2024, 16:04

Este alertă din partea farmaciștilor medicamentele esențiale pentru bolnavii din România lipsesc din farmacii. Este vorba despre un anticoagulant care previne formarea cheagurilor de sânge și apariția infarctul lui miocardic. Cu aceste medicamente se pot trata și afecțiunile hepatice.

„Este o problemă destul de mare în momentul de față pentru că lipsesc ambele concentrații ale acestui anticoagulant extrem de important în prevenția accidentului vascular cerebral și al infarctului miocardic. Există, totodată o lipsa unui produs pentru afecțiunile hepatice. Nu avem niciun răspuns de la autorități. Am încercat introducerea unui canal de urgență prin care farmacia să comande minimul necesar pentru pacient. Sub egida autorităților în domeniu. Nu avem niciun răspuns.
Produsele lipsesc în continuare. Pacienții aleargă din farmacie, farmacie și nu găsesc. Nu se poate opri acest anticoagulant, nu se poate lua acest tratament în funcție de disponibilitatea lui. El trebuie să fie prezent în orice farmacie. Este destul de grav. Pacienții pot ajunge în sistemul de urgență neavând acest tratament.”, a declarat Marta Vihocenco, de profesie farmacist.

Foto: Pixabay