Avertisment dur al OMS: Pandemia de coronavirus ne va afecta mult timp de acum încolo
Sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că pandemia de Covid-19 va fi, cel mai probabil, „de lungă durată”, după ce comitetul de urgență s-a reunit pentru a evalua criza, la șase luni de la apelul internațional.
Comitetul „a subliniat durata îndelungată, anticipată a pandemiei de coronavirus”, a anunțat OMS, într-o declarație îngrijorătoare, în care a avertizat de riscul unei „oboseli”, ținând cont de presiunile socio-economice din majoritatea țărilor afectate de pandemie, transmite france24.com.
Vineri, specialiștii s-au adunat pentru a patra oară, de la începutul crizei coronavirusului, la jumătate de an după ce, în 30 ianuarie, a fost declarată urgența medicală publică la nivel internațional (PHEIC) – cel mai ridicat nivel al „alarmei” OMS.
„OMS continuă să catalogheze riscul global al COVID-19 ca fiind foarte ridicat”, a declarat acesta într-o declarație.
„Comitetul a subliniat durata îndelungată anticipată a pandemiei de coronavirus și a subliniat importanța unei comunități sustenabile naționale, regionale și a eforturilor internaționale”.
Noul coronavirus a ucis cel puțin 680.000 de oameni și a infectat cel puțin 17,6 milioane de la izbucnirea pandemiei, în China, în decembrie 2019.
În mod nesurprinzător, comitetul format din 18 membri și 12 consilieri a fost de acord unanim că pandemia constituie în continuare o urgență maximă (PHEIC).
Avertisment legat de „overburn”-ul cauzat de criza Covid
Câteva țări din lume, care au instaurat starea de urgență, au suferit o încetinire masivă a economiei.
Comitetul a avertizat că OMS trebuie să furnizeze un „ghid pragmatic” pentru a combate COVID-19, „pentru a reduce riscul „extenuării” în contextul presiunilor socio-economice”.
Specialiștii au cerut OMS să susțină țările care trebuie să cumpere tratamente pentru coronavirus.
Comitetul se va reuni peste trei luni.
Efectele pandemiei, resimțite „timp de decenii”
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că efectele pandemiei vor fi de lungă durată.
„Este trist să mă gândesc că acum șase luni, când mi-ați recomandat să declar starea de urgență maximă, aveam sub 100 de cazuri și niciun deces în afara Chinei”, a mărturisit, vineri, specialistul OMS.
„Pandemia este o criză unică în acest secol, efectele se vor resimți decenii de acum încolo”.
OMS a fost criticată dur pentru răspunsul întârziat în privința declarării urgenței mondiale.
SUA, care au acuzat OMS de colaborare cu China, s-a retras oficial din organizație, în luna iulie.
Agenția a fost criticată pentru recomandările întârziate sau contradictorii, legate în special de purtarea măștilor sau modurile de transmitere a virusului.
„Multe întrebări științifice și-au găsit răspunsul. Multe rămân fără să își găsească răspunsul”, a spus Tedros. „Cei mai mulți oameni rămân expuși la acest virus, chiar și în zonele care au trecut prin cele mai severe focare”, a avertizat șeful OMS.