AVERTISMENT. Fostul președinte al României: „Putin a cam rezolvat ce era de rezolvat până la frontiera NATO!”
Traian Băsescu susține că o parte din militarii SUA pe care Casa Albă urmează să-i retragă din Germanai vor fi aduși în România, dar atrage atenția că aceștia „nu vin la cerere, vin unde stabilește Pentagonul că e o urgență”.
„Constatăm că Putin a cam rezolvat ce era de rezolvat până la frontiera NATO și UE”, a declarat Băsescu la Digi24. „Și-a făcut meandrele în Ucraina, ține Transnistria sub control, a ocupat Osetia și Abhazia din Georgia, estul Ucrainei este în război, ținut în tensiune, cu riscul ca oricând Ucraina să fie reinvadată, deci pasul următor nu mai poate fi făcut din cauza frontierei NATO. Garantează cineva că nu va face acest pas prin țările baltice? Măcar așa, ca o amenințare?”, se întreabă Băsescu.
Băsescu: România a menținut doi la sută din PIB pentru apărare. Are credibilitate
„România s-a consolidat foarte bine pe flancul estic, este o țară care are pușcași marini la Kogălniceanu, care are două baze militare aeriene – la Turda și Kogălniceanu – în care aviația NATO este prezentă, are sistemul de rachete de la Deveselu, au început să-i sosească rachetele Patriot. România devine extrem de consistentă pe flancul estic. În plus, România este bine cotată, pentru că este una dintre puținele țări care oricât de grea a fost criza, a menținut 2 la sută din PIB pentru apărare. Asta înseamnă că se bucură și de credibilitate”, spune fostul președinte.
Băsescu: Ambasadorul Rusiei la București, „un propagandist de cea mai înaltă clasă”
În contextul acesta, „sigur că rușilor nu le convine Strategia de Apărare Națională a României și atunci încearcă să o diminueze, iar ambasadorul (Valeri) Kuzmin este un propagandist de cea mai înaltă clasă, care să răspândească ziceri de-astea care să umilească”, a descris Traian Băsescu scandalul dintre București și Moscova.
„Militarii americani nu vin la cerere, vin unde stabilește Pentagonul că e o urgență, acolo se vor amplasa”, a declarat Băsescu.
Repoziționarea materialului militar NATO și-n mod deosebit american mai aproape de flancul estic este de natură să consolideze NATO, nu să slăbească Alianța, explică fostul șef al statului.