AVERTISMENT. Ministrul Marcel Vela, avertisment pentru polițiștii care dovedesc exces de zel. Și, totuși, care IPJ a câștigat campionatul de dat amenzi?
Ministrul de Interne, Marcel Vela, transmite un nou avertisment polițiștilor care dau dovadă de exces de zel. Șeful MAI recunoaște faptul că unii oameni ai legii au împărțit amenzi în stânga și-n dreapta, dar spune că de acum înainte nu va mai tolera abuzurile de niciun fel!
Pe perioada stării de urgență, decretată din cauza pandemiei de coronavirus, polițiștii români au fost campionii lumii la împărțit amenzi, sub pretextul încălcării ordonanțelor militare. De fapt, este așa cum sesiza polițistul Valer Kovacs, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor DECUS, filiala Timiș: „Șefii pun presiuni pe noi să dăm mai multe amenzi”.
Într-o intervenție la RFI, Marcel Vela a reacționat: „Am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac, este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt pe teren. Am avut nevoie de cadre să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel național și cei care au făcut abuzuri sau au greșit vor fi evaluați și profesional și disciplinar”.
Exemplu de abuz: fotoreporter amendat la Timișoara
Ministrul de Interne a dat și două exemple de abuzuri care sunt anchetate de șefii din MAI: „Unde am fost sesizați că s-au făcut abuzuri, se fac cercetări de către Inspectoratele Județene. Unde au fost abuzuri la Polițiile Locale, am sesizat primăriile de care aparțin polițiile respective. Exemplu, la Timișoara, Poliția Locală a amendat un fotoreporter de la Agerpres. Sau la Oțelu Roșu, o vânzătoare care era la serviciu, dar căreia i s-a imputat în procesul verbal faptul că nu avea adeverință de la serviciu. În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine”.
Încă o dată, Marcel Vela îi avertizează pe polițiștii care dovedesc exces de zel: „Nu tolerez abuzurile! Chiar pe videoconferința organizată de către secretarul de stat care se ocupă de ordinea publică, cu toate armele din subordine și toți inspectorii județeni, li s-a atras atenția tuturor ca amenzile să fie într-o formă evaluată direct proporțional cu fapta pe care au înregistrat-o/ constatat-o, să fie folosite ca variante de sancțiune și avertismentele, nu direct amenzile!”.
„Fiecare cetățean care se simte nedreptățit poate…”
Și, totuși, cum se poate apăra un cetățean care a fost nedreptățit? Iată ce răspuns are Marcel Vela: „Fiecare cetățean care se simte nedreptățit poate face două lucruri – să ne sesizeze pe noi în legătură cu o amendă sau să conteste amenda în instanță și un judecător va evalua dacă s-a greșit sau nu atunci când i s-a întocmit procesul verbal”.