Un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat vineri că milioane de oameni ar putea muri în cazul unui al doilea val al coronavirusului. Avertismentul lui Guerra vine în momentul în care mai multe țări din Europa – și de pe tot globul – încep să relaxeze măsurile de restricție introduse inițial pentru a limita răspândirea coronavirusului.
„Comparăm cu gripa spaniolă, care s-a manifestat la fel cu Covid: a scăzut în vară și a revenit puternic în septembrie și octombrie, fiind responsabilă pentru 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val”, a spus dr. Ranieri Guerra, director general adjunct al OMS la Rai TV din Italia.
Când pacientul este declarat negativ de la clinică totul pare să se termine, dar nu este așa (…) Este adevărat că terapia intensivă s-a golit, însă s-a golit așa cum era de așteptat și nu vrem să se umple din nou în toamnă. Toate precauțiile pe care le luăm au scopul de a limita circulația virusului când aceasta se reactivează „, a concluzionat Guerra.
Comparativ cu noua categorie de „slab pozitiv”, Guerra a subliniat: „Nu intru în clasificările și definițiile artificiale pe care le pot face colegii distinși din diverse discipline. Mă uit la fapte și faptele spun că genomul virusului este în continuare același, iar faptele spun că tendința unei epidemii ca aceasta este prevăzută pe scară largă și imprevizibilă. Există o descendență care coincide cu vara”, a precizat el conform repubblica.it.
Regulile de distanțare sunt necesare deoarece „în cele două zile anterioare declanșării simptomelor, una a fost contagioasă”, a precizat el. În ceea ce privește asimptomaticii propriu-zis, aceștia „au simptome atât de ușoare încât nu contribuie semnificativ la transmiterea virusului, deoarece încărcătura virală este conectată, chiar dacă în mod neliniar, la severitatea simptomelor”. Referitor la mesajele uneori divergente care au ajuns în aceste săptămâni în presă, strict pe aceste probleme, Guerra comentează: „încercarea colegilor care știu despre știință este să comunice ceea ce știu, dar uneori o fac prost”.
În timp ce românii aşteaptă redeschiderea rutelor către destinaţiile turistice preferate, tot mai multe state europene anunţă noi creşteri ale numărului de îmbolnăviri. Ca urmare, purtarea măştilor în spaţiile închise a fost din nou impusă în Slovenia şi Bulgaria.
Iar unele cartiere sau chiar localităţi din ţări precum Portugalia sau Italia sunt din nou în carantină. Experţii OMS spun că numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut alarmant în Europa după ce guvernele au început să renunţe la măsurile de distanţare.
Situaţia este aceeaşi, dacă nu chiar mai gravă, în Statele Unite şi alte ţări din America Latină. Guvernatorii statelor New York, New Jersey şi Connecticut au impus carantină de 14 zile pentru persoanele care vin din alte nouă state americane.
Este timpul ca fiecare ţară să îşi intensifice eforturile, spune directorul Organizației Mondiale a Sănătății. Statele trebuie să găsească, să izoleze, să testeze şi să trateze fiecare caz. Mai mult, OMS ne spune să testăm şi să punem în carantină fiecare persoană de contact.