Avertismentul Canadei pentru România: Putem reintroduce vizele dacă imigrați ilegal

Publicat: 01 11. 2016, 13:40

România și Bulgaria au făcut presiuni pentru eliminarea regimului de vize în schimbul sprijinirii parteneriatului comercial dintre Canada și UE.

„Înainte de eliminarea completă a regimului de vize, Canada intenționează să implementeze, de la 1 mai 2017, o liberalizare parțială a regimului vizelor pentru cetățenii români și bulgari care călătoresc în Canada”, anunță Guvernul canadian.

Instituția a mai comunicat faptul că cetățenii români și bulgari care au deținut o viză canadiană de rezidență temporară în ultimii 10 ani sau care dețin în prezent o viză americană de turist nu vor avea nevoie de viză de sejur temporar și vor putea călători în Canada sau tranzita țara cu o autorizație electronică de călătorie (eTA).

Acordul Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA) a fost semnat duminică de către premierul canadian Justin Trudeau și oficiali ai Uniunii Europene

Acordul CETA a trebuit supus aprobării în toate cele 28 de state membre UE și în Canada, în unele țări fiind necesară și validarea de către parlamente.

Inițial, acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia din rațiuni de ordin social și ecologic. Parlamentul acestei regiuni a aprobat, vineri, tratatul de liber-schimb, punând capăt astfel opoziției sale ce amenința să ducă la anularea acordului.

Propunerea privind eliminarea vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetățenii români și bulgari se va concretiza doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada, afirma, anterior eșuării negocierilor, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, exprimând atunci speranța că Belgia va accepta semnarea CETA.