Avertismentul fermierilor către Orban, Oros și Cîțu: „Țineți-vă de cuvânt cu promisiunile pe care le faceți. În caz contrar, în septembrie, membrii noștri sunt cei care vă vor taxa la vot”
Cei patru lideri ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC) au transmis premierului României, Ludovic Orban, dar și celor doi membri ai cabinetului său, Adrian Oros și Vasile Cîțu, joi, 20 august, o scrisoare deschisă prin care își manifestă îngrijorarea cu privire la capitolul III din proiectul de Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.
Șefii organizațiilor care compun AAC susțin că din procedura de acordare a ajutorului de stat „lipsesc cu desăvârșire” informații certe privind suma totală alocată de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru efectuarea acestor plăți, sumă care a fost estimată la valoarea de 1,2 miliarde de lei.
Liderii din agricultură susțin că în documentul postat inițial pe site-ul MADR, la art. 11, era totuși prevăzută ca sumă maximă alocată acestei scheme de ajutor cea de 1.088.409.000 lei.
Fermierii din sectorul vegetal nu vor să reprezinte opoziția zootehniștilor
În plus, acuză fermierii, nicăieri în cadrul documentului aflat în dezbatere nu este specificat faptul că aceste plăți se vor face parțial, urmând ca diferența să fie încasată după următoarea rectificare bugetară din octombrie!
Mai mult decât atât, adaugă aceștia, în cuprinsul art. 11 a fost introdus un nou alineat (2) care precizează că, cităm: „În situația în care sumele necesare depășesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinație, valoarea ajutorului se reduce proporțional pentru toți beneficiarii schemei de ajutor de stat”.
„Cum puteți sugera că sumele nu acoperă suma estimată inițial dacă public ați afirmat că există, chiar dacă nu este menționată expres?”, își exprimă nemulțumirea fermierii. „Discutăm asumat despre secetă pedologică extremă încă din luna martie 2020, când au început să apară primele Ordine de Prefect în baza cărora fermierii au putut solicita întrunirea comisiilor de constatare! Azi auzim despre despăgubiri pentru pagubele provocate de acest fenomen meteorologic extrem, într-un amestec de antogonism cu sectorul zootehnic”.
Care este motivul pentru care s-a făcut suplimentarea bugetului MADR?
Aceasta este o altă întrebare adresată celor trei guvernanți de către fermieri din sectorul vegetal. Ei declară că înțeleg că și alte sectoare au nevoie de sprijin. Totodată. ei consideră că plata despăgubirilor provocate de secetă ar trebui să reprezinte prioritatea zero, conform discuțiilor avute până în prezent.
„Dacă sumele alocate sunt pentru sectorul vegetal, de ce suma maximă alocată nu se regăsește în proiectul de Ordonanță?”.
„Nu dorim să ne antagonizăm cu alte sectoare importante, ci să cerem ceea ce este important și urgent pentru sectorul vegetal, cel mai grav afectat de seceta pedologică severă, care riscă să intre în colaps.
„Am repetat de nenumărate ori cuantumul cheltuielilor efectuate la un hectar arabil și faptul că cuantumul despăgubirilor promise reprezintă circa 25% din cheltuielile realizate. Avem de plătit salarii, arende, credite, inputuri, nu am recoltat nimic sau foarte puțin, nu avem cu ce să plătim și nu le mai putem amâna pe baza promisiunilor neonorate de dumneavoastră.
„Înțelegem criza cauzată de COVID-19 și situație economică a României și de aceea am acceptat cuantumurile exprimate în mod public de dvs., între 772 lei și 1002 lei în funcție de cultură, cu condiția să fie acordate rapid.
„Am repetat în ultimele patru luni că este foarte important ca despăgubirile să fie plătite în regim de urgență, pentru a preveni colapsul sectorului agricol. Ați declarat public că vor fi despăgubiți toți fermierii calamitați pentru pagubele suferite și că vor primi banii în iulie, apoi august, acum septembrie”, au declarat fermierii nemulțumiți.
„Actuala rectificare bugetară are în vedere protejarea ratingului de țară și nedepășirea deficitului bugetar”
Cu ușoară ironie în glas, producătorii agricoli le transmit celor trei că înțeleg că actuala rectificare bugetară are în vedere protejarea ratingului de țară și nedepășirea deficitului bugetar.
„Și totuși, noi cei afectați de secetă, când și cât primim pentru a compensa pierderile cauzate de seceta pedologică?”, au adăugat liderii fermierilor. „În urma întâlnirii avute marți, ați declarat că fermierii calamitați vor primi acum minimum 80%, iar la rectificarea bugetară din octombrie vor primi restul de până la 100%, împreună cu sumele aferente despăgubirilor pentru culturile de primăvară”.
În prezent, cifrele Alianței spun că 34.647 fermieri și 1.168.064,79 ha aferente culturilor de toamnă, respectiv aproximativ 1,5 milioane de ha acoperite cu culturi de primăvară suferă.
„Ne-ați chemat la dialog și am răspuns apelului de fiecare dată, însă evenimentele din ultima perioadă ne fac să concluzionăm că doar ați simulat aceste consultări și deciziile au fost luate și date presei pe surse pentru a ne pune într-o lumină proastă față de membrii noștri și a demonstra bunăvoința dumneavoastră și incapacitatea noastră!”.
„Dați dovadă de seriozitate și profesionalism, faceți altfel de politică!
„Țineți-vă de cuvânt cu promisiunile pe care le faceți și termenele pe care le dați, în caz contrar, stimați domni, în septembrie, membrii noștri sunt cei care vă vor taxa și pe dumneavoastră la vot, nu doar pe noi în calitate de organizații profesionale!”, au conchis fermierii români cu afaceri în sectorul vegetal.
Din păcate, nu se va despăgubi tot
După îndelungi controverse, care au debutat joi, 13 august 2020, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, anunța că instituția pe care o conduce a obținut de la premierul Ludovic Orban o sumă de 850 de milioane de lei ca despăgubiri pentru secetă.
Conform precizărilor membrului cabinetului Orban, acești bani acoperă minimum 80% din cuantum și vor fi direcționați către beneficiari în septembrie, după înscrierea acestora la APIA, iar restul ar urma să fie acordat fermierilor la rectificarea din octombrie a.c.
„Pentru că această rectificare bugetară din săptămâna trecută ne-a permis să alocăm 850 de milioane lei şi aici vreau să subliniez 850 milioane lei, nu 300 sau 400 milioane lei cum am văzut în altă parte, 850 milioane lei pentru secetă, ceea ce în opinia noastră asigură minimum 80% din cuantum pe care o să-l direcţionăm ca şi despăgubire în luna septembrie, urmând ca restul de 20% sau mai puţin, cât va rămâne, să fie dat fermierilor la rectificarea din octombrie.
Am făcut acest lucru pentru ca să ni se permită ca sume importante să le dirijăm şi către celelalte sectoare din agricultură şi aici mă refer la sectorul zootehnic. Şi, de altfel, toate programele aflate în derulare să fie finanţate”, declara Oros în cadrul unei conferințe de presă pe această temă și care a avut loc marți, 18 august 2020.