Prima pagină » Știri » Avertismentul lui Alexandru Rafila, despre Covid-19: În următoarele săptămâni, ne așteptăm la o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității

Avertismentul lui Alexandru Rafila, despre Covid-19: În următoarele săptămâni, ne așteptăm la o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității

Avertismentul lui Alexandru Rafila, despre Covid-19: În următoarele săptămâni, ne așteptăm la o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității

Alexandru Rafila, directorul Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a afirmat luni seară, la Digi 24, că este de așteptat ca numărul cazurilor de pacienți care au nevoie de terapie intensivă, dar și numărul deceselor provocate de Covid-19 să crească în următoarele săptămâni.

Alexandru Rafila a precizat că, statistic, 5% din pacienții Covid-19 dezvoltă o formă gravă a bolii și au nevoie de terapie intensivă.

Totodată, acesta a afirmat că există un decalaj între creșterea numărului de îmbolnăviri și creșterea numărului de cazuri grave, pentru că un pacient nu are nevoie chiar de a doua zi de terapie intensivă, boala se agravează într-o perioadă de timp.

De aceea, este de așteptat ca în această perioadă, cu peste 1.000 de cazuri noi în fiecare zi, să aibă consecință creșterea numărului de pacienți în stare gravă și chiar decese peste câtva timp.

„E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp. În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității. Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi 24, adăugând că este important ca sistemul sanitar să fie pregătit pentru această evoluție.

Alexandru Rafila a mai arătat că este normal ca numărul de cazuri noi de coronavirus să rămână ridicat, chiar și la mai puține teste efectuate în weekend, pentru că la sfârșit de săptămână, se testează în principal persoanele suspecte sau simptomatice, în timp ce, în cursul săptămânii, se fac de două ori mai multe teste, majoritatea la cerere, dintre care se descoperă un caz la o mie de teste.

Cum reușesc unii români să își facă testul Covid-19, gratuit, pentru a pleca în vacanță în străinătate

Tot mai multe țări le cer turiștilor români un test Covid-19, realizat în 72 de ore, pentru a putea să își petreacă vacanța pe teritoriul lor. Doar că un asemenea test costă aproximativ 100 de euro, la un laborator privat de analize, iar la stat trebuie să te prezinți cu simptome serioase, pentru a fi testat gratuit.

Ei bine, de exemplu, mulți vrânceni care vor să-şi petreacă vacanţele în străinătate şi au nevoie de testul Covid-19 merg la spitalele de stat și spun că şi-au pierdut gustul şi mirosul, simptome pe care medicii nu le pot verifica efectiv, scrie Adevărul.

În acest context, activitatea Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon“, din Focşani, se desfăşoară la foc continuu, medicii de aici fiind suprasolicitaţi.

Directorul interimar al Spitalului din Focşani susţine că foarte mulţi cetăţeni care vin la Urgenţe invocă simptome Covid-19, iar analizele – care ies negative – le servesc drept paşaport de liberă trecere în ţările care au impus efectuarea obligatorie a testului.

Cazurile de coronavirus în România, în scădere în ultimele 24 de ore! Totuși, au fost doar 8.000 de teste!

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 823 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 3 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 54.009 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

27.750 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.807 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.