Avertismentul medicilor pediatri: Vaccinarea scade îngrijorător, incidența bolilor înregistrează creșteri alarmante

Avertismentul medicilor pediatri: Vaccinarea scade îngrijorător, incidența bolilor înregistrează creșteri alarmante
Publicat: 21/04/2013, 22:07
Actualizat: 03/02/2019, 16:28

Vaccinarea în România a scăzut de la an la an, incidența bolilor care pot fi prevenite înregistrând creșteri alarmante, susțin pediatrii, atenționând că bolile eradicate sau epidemiile ar putea reveni dacă schemele de imunizare sunt întrerupte sau incomplete.

Statisticile arată că și în 2013 România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană la copiii de până în cinci ani. Totodată, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani.

Societatea Română de Pediatrie (SRPED) atenționează, cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării (22-27 aprilie), că vaccinarea scade îngrijorător, în timp ce incidența bolilor crește. Una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale în 2011 a fost de numai 74,9 la sută la vaccinul anti rubeolă-oreion- rujeolă (ROR), iar în 2010 chiar mai mică, de 60 la sută, cu mult sub pragul recomandat la nivel global.

În 2012-2013, România a înregistrat cea mai ridicată rată de incidență a rubeolei din toată Europa, de 27 de ori mai mare decât media europeană.

„De asemenea, România ocupă locul II în Europa privind incidența rujeolei (pojarului), o boală care poate fi prevenită prin vaccinare, depășind de peste șapte ori rata medie europeană. Mai mult, în ianuarie 2013, România a înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europa. În contrast, în Bulgaria, un singur copil a fost diagnosticat cu această boală, în aceeași perioadă, în decurs de un an”, a precizat Societatea Română de Pediatrie într-un comunicat de presă remis, duminică, agenției MEDIAFAX.

De asemenea, acoperirea vaccinală a coborât la nivelul de 89 la sută și la imunizarea împotriva poliomielitei, o boală care poate duce la paralizie, împotriva tusei convulsive (difterie-tetanos-pertussis) și a infecției Hib, care poate fi fatală la copiii de vârste mici sau care poate lăsa sechele severe, susțin pediatrii.

Totodată, în fiecare zi, la nivel mondial, pojarul provoacă moartea a 450 de copii și reprezintă principala cauză a deceselor provocate de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, a precizat Societatea Română de Pediatrie.

Pediatrii recomandă imunizarea copiilor împotriva tuturor bolilor infecțioase prevenibile, atât cu vaccinurile cuprinse în Programul Național de Imunizare, cât și cu cele împotriva infecției cu rotavirus, a varicelei sau a bolilor pneumococice.

„Atitudinea preventivă în bolile copilăriei este benefică pentru copii, familie și spitale. România se află pe primul loc în Europa privind mortalitatea la grupa de vârstă 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive și deseori cutanate aglomerează cabinetele de specialitate și spitalele în sezonul rece cu riscuri majore de intercontaminare. Extinderea vaccinărilor peste programul național de imunizare obligatoriu este o șansă reală de ameliorare a calității vieții copiilor. Educația familiilor, a personalului mediu în legătură cu aceste beneficii este esențială pentru progres în acest domeniu”, a spus Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie, citat în comunicat.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 la o mie de nou-născuți, aproape dublă față de media europeană.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că 32 la sută dintre decesele provocate de bolile ce pot fi evitate prin vaccinare sunt cauzate de infecțiile pneumococice, în timp ce infecțiile cu rotavirus sunt responsabile pentru 30 la sută dintre decese.

Societatea Română de Pediatrie și Organizația Mondială a Sănătății subliniază că bolile eradicate, cum ar fi poliomielita, sau epidemiile ar putea reveni dacă schemele de vaccinare sunt întrerupte sau rămân incomplete.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, dr. Victor Olsavszky, a spus că, la nivel mondial, eradicarea poliomielitei este în stadiu foarte avansat.

„Lumea este mai aproape de eradicarea poliomielitei decât oricând înainte. Poliomielita este încă endemică în doar trei țări, Afganistan, Nigeria și Pakistan. Eradicarea poliomielitei va salva o valoare estimata de 50 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani, mai ales în țările în curs de dezvoltare. Efortul global de eradicare a poliomielitei a salvat 10 de milioane de oameni de la paralizie. Mari progrese au fost realizate în ultimii ani, inclusiv în România, prin introducerea vaccinului hepatitic B, care protejează împotriva bolilor de ficat (acesta a fost introdus în 190 de țări până la sfârșitul anului 2011) și Haemophilus influenzae tip b, care protejează împotriva unor forme de meningită și pneumonie (acesta a fost introdus în 177 de țări până la sfârșitul anului 2011)”, a precizat Victor Olsavszky, citat în comunicat.

Potrivit reprezentantului OMS, România a avut până recent o tradiție de succes în ce privește vaccinarea, cu rate de acoperire ce depășeau 95 la sută.

„Biroul nostru sprijină Ministerul Sănătății și partenerii săi în eforturile sale de a reveni la bunele practici de vaccinare atât ca număr de copii vaccinați, cât și ca număr de vaccinuri oferite și încurajează populația să se alăture acestor eforturi”, a mai spus Victor Olsavszky.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numai într-un singur an, 1,5 milioane de copii au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare.

Cea de a VIII-a ediție a acțiunii Săptămână Europeană a Vaccinării are loc în acest an între 22 și 26 aprilie. Inițiativa se subscrie Săptămânii Mondiale a Vaccinării, marcată de Organizația Mondială a Sănătății în întreaga lume încă din 2003, cu scopul de a crește rata de vaccinare și a reduce astfel incidența bolilor prevenibile, având ca slogan „Să protejăm împreună copilăria”.

Campania a fost lansată de Societatea Română de Pediatrie în iunie 2012, cu sprijinul GSK România. În cadrul acesteia a fost dezvoltată prima platformă online, www.protejamcopilaria.ro, unde pot fi găsite informații despre vaccinare și sfaturi de la medici specialiști.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să...
Vești foarte proaste de la Netflix. Românii vor plăti mai mult
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Dr. Mircea Beuran explică ce este de făcut pentru a nu ajunge la CANCER |...