Avertismentul Patriarhiei Române: Atenție la spovedaniile și acatistele false din mediul online și de la mica publicitate
Patriarhia Română avertizează credincioșii să nu apeleze la servicii religioase pe internet – precum spovedanii și acatiste -, precizând că asemenea servicii sunt oficiate numai de către preoții comunităților parohiale și monahale recunoscute oficial.
„Întrucât se constată o creștere a numărului de persoane induse în eroare și prejudiciate material în urma apelării la servicii religioase oferite prin internet și mica publicitate de către pretinși slujitori ai Bisericii, Patriarhia Română precizează că serviciile religioase (Sfintele Taine și ierurgiile) se oficiază numai în biserici și la casele credincioșilor de către preoții comunităților parohiale și monahale recunoscute oficial”, se precizează într-un comunicat al Patriarhiei Române, remis gândul.
În același timp, Patriarhia Română îndeamnă preoții slujitori de la parohii și mănăstiri să prevină comunitățile de credincioși asupra riscurilor la care se expun cei care din neștiință apelează la pretinse servicii religioase promovate online sau prin mica publicitate (Taina Spovedaniei, acatiste etc.) de către persoane care administrează pagini de internet ce oferă servicii religioase fără să își arate adevărata identitate, urmărind doar câștigul material.
„În acest sens, precizăm că pe toate site-urile bisericești autentice se menționează în mod transparent și fără echivoc faptul că sunt administrate de către Patriarhia Română, eparhiile, parohiile și mănăstirile ortodoxe române din țară și străinătate”, menționează comunicatul.
În concluzie, Patriarhia Română dezaprobă „orice formă de impostură și înșelăciune prin internet și mica publicitate”, recomandând celor înșelați să se adreseze organismelor abilitate ale statului care au competența de a cerceta și de a pedepsi conform legislației în vigoare astfel de fapte reprobabile, care se încadrează în conținutul infracțiunii de înșelăciune.
„Articolul 215, alin. 1 din Codul penal sancționează inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoase a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos material injust, dacă astfel s-a pricinuit o pagubă materială”, conchide comunicatul Patriarhiei Române.