Premierul Victor Ponta a amintit miniștrilor, în ședința de miercuri a Guvernului, că le-a comunicat parlamentarilor, în discursul susținut luni în Camera Deputaților, că unul dintre obiectivele Guvernului pentru actuala sesiune parlamentară este modificarea legislației în domeniul achizițiilor publice.
„La fondurile europene, mi-am asumat că trimitem în această sesiune pachetul legislativ cu ahizițiile. E o catastrofă națională ce se întâmplă cu achizițiile, ani de zile stăm: CNSC, Curte de Apel, se retrimite și nu ajunge «cuțitul» din 31 decembrie la os și noi tot suntem în contestări. Proiecte de sute de milioane de euro care de doi ani, de trei ani se plimbă între instanță, CNSC și autoritățile contractante”, a spus Ponta ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în ședința de miercuri a Guvernului.
Pe parcursul anului trecut, premierul Ponta a criticat de mai multe ori activitatea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), susținând că instituția blochează licitațiile publice, iar șeful instituției, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Vasile Blaga și Elena Udrea.
El anunța că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitații oprite de CNSC și că va explica și Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.
În replică, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a transmis atunci, printr-un raport de activitate, că, în 2012, a pronunțat decizii în cadrul unor licitații cu o valoare estimată de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au rămas definitive și irevocabile după contestarea la Curtea de Apel.
Ministerul Justiției a încercat însă înființarea unei instanțe speciale pentru contestații, dar care nu a mai fost creată, fiind nevoie de judecători specializați, iar Guvernul a intenționat să impună o taxă la contestarea licitației, dar Comisia Europeană nu a acceptat modificarea procedurii de contestație a licitațiilor publice.
În luna iunie a anului trecut, Guvernul a decis totuși ca firmele care contestă rezultatul unei licitații publice să fie obligate să constituie o garanție financiară „de bună conduită”, reprezentând 1% din valoarea estimată a contractului contestat, care va fi reținută integral în care contestația formulată este respinsă.
Această prevedere a fost declarată însă neconstituțională la 15 ianuarie acest an, de către Curtea Constituțională.
Ponta le cere miniștrilor îndepărtarea oricăror bariere pentru investitor
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta le-a cerut miniștrilor să realizeze un „update” la foaia de parcurs pe zona comercială cu SUA, arătând că este nevoie de îndepărtarea oricăror bariere pentru mari investitori americani astfel încât Parteneriatul strategic să fie eficient și economic, nu doar politic și militar.
„Vreau să vă rog pe toți: o să facem în aceste zile un update la foaia de parcurs pe zona comercială, așa cum am stabilit cu Departamentul Comerțului din Statele Unite, să avem cât mai multe investiții, nu doar din Europa, ci și din Statele Unite ale Americii, pentru că parteneriatul nostru strategic cu America merge foarte bine pe zona politică și militară și nu merge bine pe zona economică, ori ține foarte mult de îndepărtarea oricăror bariere și de crearea condițiilor pentru ca investitorii mari americani – nu doar cei din energie – să vadă în România locul cel mai bun pentru investiții în această regiune”, le-a spus Ponta miniștrilor, miercuri, la începutul ședinței de guvern.
Înaintea ședinței de guvern, însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a venit la Palatul Victoria, pentru o discuție cu premierul Victor Ponta.