Avertismentul șefului ANPC pentru cei care vor să-și facă aprovizionarea de Paște. „Nu vă puneți sănătatea în pericol”
Directorul general al ANPC Paul Anghel recomandă cumpărarea cărnii numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe), care trebuie să aibă ștampilă de control sanitar-veterinar.
„Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, arată Paul Anghel.
Acesta recomandă verificarea proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenței, prezența corpurilor străine etc.
„Carnea (miel) trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață, cât și în secțiune; mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt”, adaufă acesta.
Directorul general al ANPC Paul Anghel recomandă, de asemenea, cumpărarea de ouă numai din locuri special amenajate și autorizate, nu de pe marginea drumului.
„Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fara mirosuri străine. La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș”, arată ANPC.
În ce privește vopseaua de ouă, ANPC sfătuiește cetățenii să citească eticheta care trebuie să conțină numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare și data durabilității minimale.
„Atenție! Nu utilizați la vopsirea ouălor vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau cea pentru textile. Deși rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta un posibil pericol pentru sănătatea dumneavoastră”, adaugă Paul Anghel.
De asemenea, produsele de patiserie, ciocolata și produsele din ciocolată trebuie cumpărate doar din locuri autorizate și curate.
În ceea ce privește vinul, conținutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mica de 10% vol.