Avertismentul sindicaliștilor din sănătate pentru Guvern: Din 23 iunie, ÎNCEPEM
Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că în zilele de 23, 24, 25, 30 iunie și 1 iulie vor fi pichete de protest la Ministerul Sănătății.
Sindicaliștii vor protesta în 26 iunie și 2 iulie la Ministerul Muncii, iar în 27 iunie și 3, 4 iulie vor organiza pichete la Ministerul Finanțelor.
Marius Sepi a precizat că decizia a fost luată după ce au fost consultați sindicaliștii Sanitas și reprezentanții din teritoriu ai federației au anunțat acordul pentru declanșarea acțiunilor de protest.
Liderul Federației Sanitas a precizat că s-a ajuns la această situație întrucât până acum revendicările sindicaliștilor din sistemul sanitar și din asistență socială nu au fost soluționate, de cinci ani nu s-au mai găsit soluții pentru aceștia, iar în sănătate este un deficit enorm.
Sindicaliștii Federației Sanitas cer, printre altele, încheierea unui contract colectiv de muncă în sectorul sanitar, creșterea cu zece la sută a salariilor din sănătate și asistență socială, precum și deblocarea posturilor.
Marius Sepi a mai spus că dacă nici după aceste acțiuni de protest nu vor fi soluționate cererile, în luna iulie se va reuni Consiliul Național, care va decide a doua parte a protestelor, putându-se ajunge la grevă de avertisment în sistemul sanitar și chiar la grevă generală.
Liderii federației sindicale s-au întâlnit, în 29 mai, cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Ministerului de Finanțe și cu ministrul pentru Dialog Social și au discutat trei dintre revendicările Sanitas: contract colectiv de muncă pe sector, majorarea salariilor pentru personalul medical și pentru angajații din asistență socială.
Sepi preciza atunci că s-a solicitat transformarea de urgență a contractului colectiv de muncă pe grup de unități în contract colectiv de muncă pe sector sanitar și activități sanitar-veterinare, data limită de soluționare fiind 10 iunie.
În ce privește creșterea de urgență a veniturilor personalului din sănătate cu cel puțin zece la sută, sindicaliștii au solicitat ca această măsură să fie luată în special pentru cei cu venituri mici. Aceeași solicitare, de majorare salarială cu zece procente, s-a făcut și pentru domeniul asistenței sociale, unde sunt cele mai mici salarii.
Marius Sepi mai arăta că pentru asistența socială s-a solicitat Ministerului Muncii să transmită o circulară către președinții de consilii județene, pentru ca acestea, în cel mult o săptămână, să transmită salarizarea din asistență socială, pentru ca Ministerul de Finanțe să vadă câte persoane ar trebui să beneficieze de majorare și care este impactul bugetar.