Prima pagină » Știri » Avertismentul unui expert în încălzirea globală: „România va suferi diverse efecte nefaste. Putem să le evităm, dar ne mişcăm mult prea încet”

Avertismentul unui expert în încălzirea globală: „România va suferi diverse efecte nefaste. Putem să le evităm, dar ne mişcăm mult prea încet”

Avertismentul unui expert în încălzirea globală: „România va suferi diverse efecte nefaste. Putem să le evităm, dar ne mişcăm mult prea încet”

Dacă încălzirea globală continuă, România va suferi diverse efecte nefaste, spune Cristian Proistosescu, profesor doctor la University of Illinois at Urbana-Champaign, din SUA, şi expert în încălzirea globală. Specialistul a precizat că până în 2050 am putea avea de trei ori mai multe zile caniculare decât în prezent.

Cristian Proistosescu, a participat sâmbătă, online, prin intermediul unei prezentări video, la simpozionul „Combaterea schimbărilor climatice – cerinţă imperativă pentru viitor!”, organizat la împlinirea a trei ani de la înfiinţarea filialei Argeş a Societăţii Române de Geografie.

Acesta a menționat ultimului raport ONU cu proiecţii despre ce se va întâmpla în Europa dacă vom continua să încălzim Pământul.

„Raportul arată că în Europa de Est şi România vom observa schimbări în ceea ce priveşte numărul de zile de caniculă, în ceea ce priveşte seceta, intensitatea ploilor şi a furtunilor şi inundaţiile. Observăm că numărul adiţional de zile de caniculă, zile cu temperaturi de peste 35 grade C va creşte în România şi, în speţă,  în sudul României cu aproape 15 zile pe an. Vom avea încă două săptămâni de caniculă. În momentul de faţă avem 6 zile de caniculă, însă acest număr se va tripla până la jumătatea secolului.  Observăm că vremea va fi mai secetoasă mai ales în sudul României, cantitatea de precipitaţii pe timp de vară va scădea cu aproape o treime. În acelaşi timp, atunci când va ploua, furtunile şi ploile extreme vor fi mai intense cu 30%, ceea ce va duce şi la inundaţii mai mari”, spune Cristian Proistosescu.

Cristian Proistosescu a precizat că putem să să prevenim aceste lucruri. „România va suferi diverse efecte nefaste dacă vom continua să încălzim pământul. Vestea bună este că nu suntem obligaţi să încălzim pământul. Putem să evităm toate aceste efecte dacă reuşim să reducem cantitatea de dioxid de carbon pe care o emitem în atmosferă. Pentru a face asta trebuie să schimbăm, în primul şi în primul rând, sursa de energie”

El spune că încălzirea globală ar putea fi oprită dacă vom face o trecere de la energia pe bază de combustibili fosili la energii regenerabile (energie eoliană, energie solară, energie geotermală).

„Avem tehnologiile necesare. Marea parte a problemei este una de implementare”

„Ultimele cercetări ne arată că în momentul în care oprim emisiile de dioxid de carbon, încălzirea globală se va opri şi chiar un pic se va reduce şi temperaturile vor începe să scadă. Avem tehnologiile necesare, avem tehnologii pe energie eoliană, solară, hidroenergie, însă marea parte a problemei este una de implementare, atât din punct de vedere al costurilor, cât şi din punct de vedere al unor interese politice. Aici este datoria voastră a tuturor, a societăţii, a politicienilor, e economiştilor, a inginerilor, de a schimba sistemul economic, sistemul energetic pentru a ne muta pe energie regenerabilă”, arată specialistul.

„Putem evita consecinţele încălzirii globale, dar ne mişcăm mult prea încet”

“Schimbările deja au început. Deja observăm că cele mai sumbre scenarii au devenit din ce în ce mai improbabile. A scăzut foarte mult cantitatea de cărbune pe care o ardem, cantitatea de petrol nu a început neapărat să scadă, dar cel puţin nu mai creşte şi a crescut foarte mult procentul de energie regenerabilă. Putem evita consecinţele încălzirii globale, dar aceste schimbări trebuie accelerate. Încă ne mişcăm mult prea încet”, mai spune Cristian Proistosescu.

Prezentarea profesorului poate fi urmărită AICI.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele

Citește și