Prima pagină » Știri » Avertismentul unui medic pediatru: „Copiii sunt cel mai activ vector de transmitere a Covid-19! Școlile se vor închide una după alta”

Avertismentul unui medic pediatru: „Copiii sunt cel mai activ vector de transmitere a Covid-19! Școlile se vor închide una după alta”

Avertismentul unui medic pediatru: „Copiii sunt cel mai activ vector de transmitere a Covid-19! Școlile se vor închide una după alta”

Mihai Gafencu, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Turcanu” din Timișoara, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și președinte al Organizației „Salvați Copiii”, avertizează – prin intermediul unui interviu pentru Ziare.com – că școlile din România se vor închide unele după altele imediat ce se vor fi deschis, deoarece copiii sunt cel mai activ vector de transmitere.

După declarațiile oficialilor de zilele trecute, conform reglementărilor, dacă într-o școală vor fi trei cazuri, consecința va fi închiderea școli respective.

Medicul susține că asigurarea condițiilor de protejare a elevilor, dar și a profesorilor, va fi deficitară pentru că lucrurile s-au făcut pe jumătate: „Rețeaua de medicină școlară a fost distrusă”.

Potrivit sondajelor realizate de „Salvați Copiii”, 21% dintre școli nu sunt pregătite pentru începerea noul an școlar în condiții de pandemie, 47% dintre elevi nu au avut acces la învățământul online, iar 1 milion de copii trăiesc în sărăcie.

Sunteți medic pediatru, președinte al Organizației Salvați Copiii, în prag de începerea școli, atrageți atenția asupra faptului că, în condițiile în care se vor deschide școlile, în pandemie fiind, rețeaua de medicină școlară există, dar lipsește cu desăvârșire. Pe când există această rețea, triajul epidemiologic era făcut de medici și asistențe. Astăzi, însă, în pandemie, triajul va fi lăsat în spinarea părinților și profesorilor. Cum s-a ajuns aici?

Dr. Mihai Gafencu: Da, asta e de fapt definiția focarului epidemiologic. Ar putea să spună unii că la o școală cu 1.000 de elevi înseamnă ceva, iar la o altă școală cu mult mai puțin, altceva. Însă nu e chiar așa. Din păcate, noi le vom închide una după altă. Singură soluție pentru a controla situația este implicarea autorităților locale, ministerelor de resort… Educației, Sănătății, inspectoratelor școlare. Însă nu avem instrumente naționale, avem recomandări, niște ghiduri, unele bune, altele mai puțin bune.

Ca de exemplu?

„Exemplele nu o să le dau astăzi, ar fi luate drept atac și nu asta îmi propun. Eu atrag atenția asupra a ceea ce văd, ce ne scriu copiii repodenti la Salvați Copiii, apoi, am experiență mea de medic pediatru. Am mers mult prin sate, mai ales în contextul acesta pandemic. M-am dus direct la primăriile din sate, am vorbit cu autoritățile, am încercat să evaluez situația pe teren, și am făcut-o și în zilele mele libere, pentru că îmi păsa. Am constatat că oamenii în mediul rural nu cred în această pandemie, am fost în sate izolate, dar oamenii pun la îndoială existența pandemiei. Am auzit spunându-se că ei nu au auzit pe nimeni care să se fi îmbolnăvit, eternul discurs. Oamenii spun că ei au alte probleme, recolta, că turismul rural a căzut și el, au problemele lor economice.

Eu cred că vom avea o explozie a cazurilor care vor bloca spitalele. Desigur, copiii nu fac forme grave, dar o să fie sperietură. Școlile se vor închide unele după altele, copiii nu fac forme grave, dar sunt părinții lor cei care vor fi astfel expuși, apoi profesorii. Dacă ai o clasă cu 19 elevi și aceștia se îmbolnăvesc, ce faci cu ei? Dacă stau acasă, cu cine stau? Părinții trebuie să meargă la lucru, iar atunci vor sta cu bunicii? Îi expunem pe aceștia, vom avea campania „să ne omorâm bunicii”? Părintele nu are de de ales, trebuie să meargă la lucru, iar că să nu îi expună pe bunici, vor accepta soluția spitalului pentru copii. Spitalele vor face față? Câte locuri avem?

De la copii se îmbolnăvesc părinții…

„Copiii sunt cel activ vector de transmitere. Nu suntem pregătiți pentru asta. Nu cred. Cifrele arată că la copii sub 0,1% ajung cazuri grave, sub 2%-ajung în spital, în condițiile în care ai medic de familie, ai servicii, părinți care îi pot îngriji. Inclusiv școală alternativă am propus în discuțiile cu unii decidenții. Dar, economic, ar fi un dezastru, pentru că nu poți să îi pui pe părinți o săptămână să meargă la lucru, o săptămâna acasă. Pentru părinți a fost greu pentru că lockdown-ul s-a tradus și în pierderi economice pe familie, dar e complicat dacă se va apela la soluția bunicii pentru că e ca și cum i-am sacrifică. Ar fi trebuit făcute trei lucruri: să fii pregătit școlile, să măsori toată vară spațiile de clasă. Ține de lucruri simple. Dacă ai o clasă de 15-20 de elevi, trebuie să ai spațiu pentru a-i dispune în condiții de siguranță.

În România avem clase de 30 în spații de capacitate de 15. Asta e situația. Nu vorbim de școlile mari care au spații, nu vorbim de școlile private, ci de școlile orașelor amărâte. Dacă ar fi să dăm un exemplu de oraș minier care mai are câteva sute de copii, are poate 3-4 cadre didactice. Clasele trebuie aerisite. E important. Asta înseamnă să ai ferestrele puse la punct, cu sisteme de deschidere, închidere. Vine frigul. Par lucruri banale, dar sunt detalii importante. Merg adeseori prin școli unde sunt voluntarii noștri și mă chinui să deschid un geam. Aerisirea este obligatorie, esențială. Apoi asigurarea necesarului de dezinfectante”.

Nelu Tătaru: Să nu ne temem de o reluare a şcolii, ci de nerespectarea normelor

„Să nu ne temem de reluarea şcolii când avem norme. Mai degrabă să ne temem de ce se întâmplă nerespectând aceste norme, dincolo de şcoală”, este mesajul ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, pentru cei îngrijoraţi de redeschiderea şcolilor.

Nelu Tătaru a lansat îndemnul „să rămânem între 1.200 – 1.300 de cazuri pe zi, cu un număr mai mic duminică şi luni”, când există un număr mai mic de teste şi să „le putem adapta cu noua situaţie: mersul la şcoală”.

Ministrul a precizat că a observat îngrijorarea în acest sens: „Haideţi să ne gândim că, în acest moment, vedem parcurile şi locurile de joacă destul de aglomerate. Vedem şi bunici acolo, vedem lipsa măştilor, vedem lipsa dezinfectanţilor. Să nu ne temem de o reluare a şcolii când avem un cadrul legal cu anumite norme. Mai degrabă să ne temem de ce se întâmplă nerespectând aceste norme, dincolo de şcoală”.

Două linii Telverde vor funcționa pentru elevi și părinți, pentru informații legate de începerea școlilor

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că a pus la dispoziție două linii Telverde atât pentru elevi și părinți, cât și pentru reprezentanții școlilor și primăriilor, pentru obținerea de informații cu privirea la începerea școlilor în acest context epidemiologic!

„Ministerul Educației și Cercetării facilitează accesul rapid la informații tuturor celor interesați de contextul educativ și sanitar în care se va desfășura activitatea didactică în anul școlar/universitar 2020-2021. O linie Telverde – 0800 67 20 31 – va fi pusă la dispoziția elevilor, studenților și părinților, în vederea obținerii de informații privind reluarea/desfășurarea procesului instructiv-educativ, în timp ce o altă linie Telverde – 0800 67 20 32 – va fi destinată reprezentanților unităților de învățământ preuniversitar de stat și administrației publice locale,  cu scopul de a oferi consultanță în materie de accesare a fondurilor europene prevăzute prin OUG nr. 144/2020”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Ministerul Educației.

Avertisment de la Parlamentul European: „Închiderea școlilor ar trebui să fie ultima măsură pe care să o luați!”

Doctorul Andrea Ammon, directoarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), a declarat miercuri, în fața Parlamentului European, la o dezbatere organizată de Comisia pentru Mediu, Sănătate și Siguranță Alimentară, că închiderea școlilor ar trebui să fie ultima măsură abordată, pentru a reduce efectele virusului.

Datele de la nivelul ECDC, cel mai important centru european de analiză și control al bolilor, echivalentul CDC din Statele Unite, au arătat că închiderea școlilor nu are un impact direct în privința ratei de transmisie a infecției, iar deschiderea școlilor nu a duc, în țările care au luat această măsură, la creșterea ratei de infectare, transmite directorul instituției.

„Rolul școlilor în transmisia infecției – a fost de fapt clar încă de la începutul acestei epidemii, în China, unde vedeam cum copiii sunt foarte rar afectați. Iar asta a continuat pe toată perioada acestor ultime luni. Din toate cazurile pe care le-am raportat, mai puțin de 5% sunt tineri sub 18 ani. De asemenea, atunci când sunt diagnosticați cu COVID-19, copiii par să aibă simptome minore, foarte puțini ajung să fie spitalizați și foarte rar au fost înregistrate decese. Asta înseamnă că ei ar putea avea simptome foarte reduse sau să nu dezvolte simptome”, a declarat doctorul Andrea Ammon, în Parlamentul European, potrivit EduPedu.

FOTO: ziare.com

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și