AVERTIZARE DE CEAȚĂ valabilă pentru șapte județe

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 04 07. 2013, 04:26

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben valabilă duminică seara, până la ora 20.00, pentru județele Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Brăila, Buzău, Prahova și Ilfov inclusiv municipiul București.

Avertizarea este și pentru autostrăzile A1 și A2, respctiv București-Pitești și București-Constanța, precum și pentru drumurile europene și naționale aferente județelor anunțate.

Meteorologii spun ca va fi ceață pe arii extinse, iar vizibilitata va fi scăzută sub 200 de metri, iar izolat sub 50 de metri.

Totodată, în contextul prognozei pentru perioada următoare, în care se anticipează precipitații mixte și condiții de formare a poleiului, Direcția Rutieră din Inspectoratul General al Poliției Române recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză adaptată condițiilor meteo-rutiere și să respecte regulile de circulație.

Potrivit prognozei meteorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie, pentru perioada 13 – 19 ianuarie, se vor semnala precipitații mixte și vor fi condiții de formare a poleiului cu precădere în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei și pe arii restrânse în celelalte regiuni, spune Poliția Română.

De asemenea, vântul va prezenta intensificări în zonele de munte și în Banat, iar în zonele joase se va semnala ceață asociată cu depunere de chiciură.

În aceste condiții, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliția Română recomandă conducătorilor de autovehicule: să reducă viteza de deplasare, în condițiile unui carosabil acoperit cu polei, gheață, zapadă bătătorită sau mâzgă și să circule cu o viteză de maximum 30km/h în localități și 50km/h în afara acestora; să păstreze în mers o distanță suficient de mare față de vehiculul din față, pentru a putea opri în condiții de siguranță; să-și asigure o bună vizibilitate curățând parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului și să asigure buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și a sistemului de climatizare și dezaburire; să echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare sezonului rece; să nu frâneze sau să vireze brusc și să folosească cu precădere frâna de motor; să respecte semnalizarea rutieră, precum și semnalele și indicațiile agenților de poliție rutieră.