Soarele este considerat inamicul numărul 1 al sănătății în sezonul estival. „Zilnic, în această perioadă, la spital ajung pacienți cu diferite afecțiuni provocate de expunerea neadecvată la soare. Incidența lor crește în perioada weekendului”, a declarat pentru gândul dr. Carmen Curea, medic dermatolog de la Spitalul Colentina. Astfel, la final de săptămână zeci de români se prezintă la camera de gardă cu arsuri solare, insolație, lupus, alergii și chiar cancer de piele, acesta din urmă putând duce la deces dacă nu este depistat la timp.
Motivul? Românii nu se protejează atunci când stau la soare. Un studiu realizat de Societatea Română de Dermatologie arată că un român din trei nu a auzit de cremă cu factor de protecție.
În plus, expunerea la soare la ore neadecvate, respectiv în intervalul 11.30 și 16, reprezintă un alt motiv pentru care camerele de gardă devin neîncăpătoare din cauza afecțiunilor provocate de soare.
Incidența cancerului de piele în creștere
Nu doar medicii avertizează asupra riscurilor, ci și Organizația Mondială a Sănătății, ale cărei statistici arată că soarele omoară anual 60.000 de persoane. Cancerul de piele fiind cea mai riscantă afecțiune provocată de expunerea prelungită și neadecvată la soare.
Experții din domeniul avertizează că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere alarmantă în ceea ce privește incidența cancerului de piele. Datele arată că afecțiunea este mai des întâlnită în rândul femeilor decât a bărbaților.
La nivel de Uniune Europeană, Danemarca ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește numărul ridicat al persoanelor diagnosticate cu această boală. Ultimul eurobarometru pe această temă arată că incidența bolii este de 20,4 la 100.000 de danezi și de 26,1la 100.000 de daneze. Danemarca este urmată de Suedia – 21,8 la 1000.000 de bărbați și 20,5 la 100.000 de femei, Țările de Jos – 19,2% la 1000.000 de bărbați și 23,1 la 100.000 de femei, Slovenia – 18,9 la 100.000 de bărbați și 19 la 100.000 de femei, Republica Cehă – 18,4 la 100.000 de bărbați și 15,4 la 100.000 de femei, Irlanda – 14,5 la 100.000 de bărbați și 18,9 la 100.000 de femei, Regatul Unit – 15,9 la 100.000 debărbați și 16,5 la 100.000 de femei, în timp ce în Germania 15,5 la 100.000 de bărbați și 15,7 la 100.000 de femei suferă de această boală.
Datele eurobarometrului arată că media europeană a incidenței cancerului de piele este de 11,7 la 100.000 de bărbaților și de 11,8% la 100.000 de femeilor. România ocupă penultimul loc la acest capitol, după Cipru, unde 3,5 la 100.000 de bărbați și 4,5% la 100.000 de femei suferă de cancer de piele.
Incidența acestui tip de cancer în România este de 3,5% la 100.000 de bărbaților și de 3,9% la 100.000 de femei. Statisticle Societății Române de Dermatologie arată că în fiecare an la noi în țară se întregistrează 2.000 de cazuri noi.
Motivele pentru care incidența cancerului este în creștere
Chiar dacă România se situează pe un penultimul loc la acest capitol, experții din domeniu avertizează că incidența acestei boli este în ascensiune în ultimii ani. Poluarea, industrializarea și trendurile în materie de modă reprezintă motivele pentru care acest tip de cancer este tot mai frecvent. „În urmă cu 20 de ani se purta pielea albă. Acum, cu cât ești mai bronzat, cu atât ești mai în pas cu moda. În plus, costumele de baie pe care le purtau străbunicii sunt total diferite față de cele pe care le purtăm noi. Dacă în trecut costumele acopereau o surprafață cât mai mare de piele, în prezent se poartă topless”, a precizat dr. Curea.
Poluarea și industrializarea distrug stratul de ozon, acea zonă a stratosferei terestre care ne protejează de razele ultaviolete de tip C. „Razele ultraviolete de tip C sunt adesea folosite drept dezinfectant în spitale, în sălile de operație. Acestea au o capacitatea extrem de puternică de a distruge până și cele mai rezistente bacterii. Astfel că expunerea pielii la acest tip de raze ultraviolete nu poate duce decât la distrugerea dermei și favorizarea apariției cancerului de piele. Cremele cu factor de protecție reprezintă cea mai sigură metodă de protecție, cu condiția să fie aplicate adecvat”, a precizat dr. Carmen Curea.
De asemenea, nefolosirea produselor cu factor de protecție reprezintă un alt factor important care predispune la apariția acestui tip de cancer.
Un studiu realizat de Societatea Română de Dermatologie arată că 32 la sută dintre români nu folosesc creme cu factor de protecție atunci când se duc la plajă, 24 la sută folosesc destul de rar astfel de produse, 27 la sută dintre respondenți au spus că folosesc uneori cremele cu factor de protecție și doar 17 la sută se dau cu astfel de produse frecvent, atunci când se expun la soare.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 3.124 de persoane, 1.820 de femei și 1.304 bărbați, care au participat la un test pentru depistarea cancerului de piele. Datele obținute mai arată că 73 la sută dintre persoanele chestionate au precizat că este prima dată când se supun unei astfel de analize, și doar 27 la sută au mai făcut un astfel de control. În plus, statistica SRD arată că 9 la sută dintre pacienții consultați folosesc frecvent solarul.
Cum poate fi depistat cancerul de piele
Cancerul de piele este cea mai riscantă afecțiune provocată de expunerea neadecvată la soare, avertizează dermatologii. Medicii spun că această boală se tratează, cu o singură condiție: dacă este depistat la timp. „Există trei tipuri de cancer de piele. Toate trei se tratează 100%. Important este ca pacientul să se prezinte la doctor încă de la primele simptome”, a punctat dr. Curea.
â— Melanomul este cea mai agresivă formă de cancerul de piele. „Acesta apare la nivelul alunițelor. O aluniță sănătoasă este uniformă atât ca formă, cât și ca nuanță. Alunițele trebuie monitorizate foarte atent”, a completat medicul Carmen Curea. O aluniță devine canceroasă atunci când devine asimetrică, este neregulată, are variații de culoare și cresc brusc.
â— Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer al pielii și se localizează frecvent la nivelul capului, gâtului și mâinilor, având aspect adesea ignorat – o mică leziune care nu se vindecă. Cel mai adesea, acest tip de cancer se întânește la persoane cu piele deschisă la culoare și mai rar la cele cu piele închisă. De obicei aceste leziuni nu cresc rapid . Este nevoie de luni de zile sau chiar ani pentru a crește în diametru semnificativ. Netratat, acest tip de cancer adesea începe să sângereze, se acoperă de o crustă, se vindecă și apoi ciclul se repetă și se poate extinde dincolo de piele, afectând oasele și nervii , producând distrucții locale semnificative.
â— Carcinomul scuamocelular ocupă locul doi ca frecvență a cancerului de piele. Localizarea tipică este la nivelul marginii urechii, față, buze și gură. Poate debuta ca o mică umflătură sau ca o mică pată roșie. Crește rapid și poate deveni invaziv. Spre deosebire de epiteliomul bazocelular, această formă de cancer poate da metastaze. De aceea este important ca tratamentul să înceapă cât mai rapid.
Cancerul de piele are o rată de vindecare de peste 95%. Important este să fie depistat la timp. În acest sens medicii recomandă un control dermatologic în fiecare an.
Razele ultraviolete extrem de periculoase în intervalul 11.30 – 16.00
Pentru a preveni apariția afecțiunilor provocate de expunerea la soare, medicii dermatologi recomandă evitarea expunerii la razele ultraviolete între orele 11.30 și 16.00, deoarece energia solară atinge cote maxime. „Părinții trebuie să evite expunerea la soare în rândul copiilor cu vârste până în 4 ani. Studiile au demonstrat că organismul unui copil are nevoie de doar 5 minute de expunere la razele soarelui, pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestuia”, subliniază medicul dermatolog prof. dr. Anca Zbranca, membru SRD. Specialistul adaugă că produsele cosmetice cu factor de protecție sunt obligatorii atât în cazul micuților, cât și al adulților.
Dermatologii spun că pentru o protecție adecvată împotriva efectelor negative ale soarelui trebuie să optăm pentru o cremă cu factor de protecție adecvată tipului nostru de piele. Persoanele care au tenul deschis trebuie să opteze pentru o cremă cu factor de protecție 50+. Cu cât tenul este mai închis, cu atât se scade factorul de protecție. Chiar dacă avem un ten măsliniu dermatologii recomandă să nu ne expunem fără protecție. „O cremă cu factor de protecție 15 sau chiar 20 nu ar trebui să lipsească nici măcar în cazul persoanelor care au tenul măsliniu”, a mai precizat dr. Zbranca.
Medicul dermatolog avertizează persoanele care folosesc ulei de măsline sau bere pentru a se bronza, deoarece acestea intensifică efectele negative ale razelor solare asupra pielii.
„Uleiul de măsline devine un fel de lupă atunci când este aplicat pe piele. Razele soarelui se intensifică. Are același efect asupra pielii ca și atunci când punem un pește la prăjit”, subliniază prof. dr. Zbranca. Uleiul de măsline poate fi folosit după plajă, deoarece acesta înmoaie pielea și oferă un aspect catifelat. Și în cazul berii lucrurile sunt asemănătoare. Potrivit medicului dermatolog berea are același efect asupra pielii ca și apa. „Acest lucru este un mit. Avem impresia că ne bronzăm mai repede, deoarece zahărul din băutură se topește la interacțiunea cu razele solare, iar pielea capătă un aspect ușor bronzant”, spune specialistul.
Cremele trebuie să fie rezistente la apă
Pentru a ne asigura un bronz sănătos specialistul în dermatologie recomandă ca înainte de a ne duce la plajă să facem duș, apoi să ne dăm cu cremă cu factor de protecție. „Când am ajuns la ștrand ne mai dăm o dată cu cremă, pentru a oferi pielii protecția de care are nevoie. Efectul acestor produse durează patru ore”, recomandă medicul. Pentru ca derma să beneficieze de protecție maximă specialiștii recomandă cremele care sunt rezistente la apă, mai ales dacă preferăm să petrecem mai mult timp în apă decât pe uscat. „Efectul acestor produse dispar dacă ne ștergem imediat cu prosopul”, completează prof. dr. Anca Zbranca.
Dermatologul recomandă mai ales persoanelor care au un ten deschis să nu se expună prea mult la soare, deoarece acestea nu vor obține niciodată nuanța ciocolatie pe care o obțin persoanele care au un ten mai închis. „Există un mic truc. După plajă sau înainte pot folosi produse autobronzante. Acestea intensifică bronzul. Atenție însă, ele nu oferă protecție împotriva razelor UV, deci cremele cu factor de protecție sunt obligatorii”, recomandă reprezentantul SRD.
Atunci când cumpărăm o cremă cu factor de protecție trebuie să alegem un produs adecvat tipului nostru de ten. Astfel, persoanele care se înroșesc destul de repede trebuie să opteze pentru un factor de protecție cu 50 +. Mai mult, pentru că atunci când ne ducem la plajă suntem tentați să intrăm în apă, dermatologii recomandă o cremă rezistentă, al cărei efect să nu dispară odată cu îmbăiatul. De asemenea, crema trebuie folosită din abundență, pentru a oferi pielii protecție maximă.