Avocat condamnat pentru trafic de influență, reținut pentru o nouă infracțiune de corupție

Avocat condamnat pentru trafic de influență, reținut pentru o nouă infracțiune de corupție
Avocatul orădean Horia Chivari, judecat pentru trafic de influență și condamnat cu suspendare, în urmă cu câteva luni, a fost reținut din nou, vineri, de procurorii DNA, după ce ar fi primit 24.000 de euro pentru a interveni la Curtea de Apel să dea o soluție favorabilă unei persoane condamnate.
Publicat: 13/12/2013, 18:21
Actualizat: 01/02/2019, 15:31

Avocatul orădean Horia Chivari, judecat pentru trafic de influență și condamnat cu suspendare, în urmă cu câteva luni, a fost reținut din nou, vineri, de procurorii DNA, după ce ar fi primit 24.000 de euro pentru a interveni la Curtea de Apel să dea o soluție favorabilă unei persoane condamnate.

Avocatul Horia Chivari a fost reținut, vineri, de procurorii DNA Oradea, pentru trafic de influență, se arată într-un comunicat de presă transmis de Direcția Națională Anticorupție (DNA), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform sursei citate, în perioada iunie-august 2011, prevalându-se de influența pe care ar avea-o asupra magistraților de la Curtea de Apel Oradea, avocatul Chivari a primit, la cererea sa, suma de 24.000 de euro de la denunțător, spunând că banii vor ajunge la judecători pentru pronunțarea unei hotărâri favorabile, respectiv pentru punerea în libertate a unei persoane.

„În cauza respectivă, persoana era arestată și condamnată de instanța de fond la pedeapsa închisorii cu executare, pentru șantaj și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni”, se arată în comunicatul DNA.

Vineri, procurorii anticorupție au dispus reținerea lui Chivari pentru 24 de ore, urmând ca sâmbătă acesta să fie dus la Curtea de Apel Oradea, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor Direcției Generale Anticorupție Bihor.

Potrivit unor surse judiciare, lui Chivari i se impută că ar fi cerut și primit cei 24.000 de euro pentru a obține de la Curtea de Apel Oradea eliberarea sătmăreanului Doru Tukacs, cunoscut în mediul interlop, banii fiind dați de către o persoană apropiată lui Tukacs, acum denunțător în cauză.

Sursele citate menționează că, trimis în judecată în 2011 pentru că ar fi bătut un sătmărean care nu i-a plătit la timp camăta, Tukacs a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, de Tribunalul Satu Mare, pentru ultraj contra bunelor moravuri, invocându-se că bărbatul este recidivist și cercetat și în alte dosare pentru fapte cu violență. La Curtea de Apel Oradea, în schimb, bărbatul, cunoscut ca membru al lumii interlope, a fost achitat, în toamna aceluiași an, și sancționat doar cu o amendă administrativă.

Pe de altă parte, avocatul Horia Chivari a mai fost reținut, în primăvară, de către procurorii DNA – Structura Centrală, iar ulterior trimis în judecată, tot pentru trafic de influență.

În acea cauză, avocatului i se imputa că, în iulie 2011, a pretins și a primit de la părinții unui client 7.000 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unui judecător de la Tribunalul Bihor, judecător care, în schimbul banilor, ar fi urmat să pronunțe o pedeapsă cu suspendare față de fiul acestora. Clientul său a și fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, însă ulterior, după rejudecarea cauzei, a primit o condamnare cu executare, de la aceeași instanță.

În fața procurorilor, avocatul a declarat că banii i-a împărțit cu judecătorul Ovidiu Galea, acuzație care, însă, nu s-a confirmat, procurorii dispunând neînceperea urmăririi penale împotriva magistratului.

Chivari și-a recunoscut vinovăția în fața instanței, pentru a beneficia astfel de reducerea limitelor de pedeapsă, motiv pentru care avocatul a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la un an de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei, pe un termen de încercare de trei ani, și obligat la restituirea sumei cerute, de 7.000 de euro.

Sentința în acest caz nu este definitivă, deoarece procurorii DNA au atacat-o cu recurs, iar procesul este în desfășurare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...