Prima pagină » Știri » Avocat de la Baroul Iași, arestat pentru abuz în serviciu și fals

Avocat de la Baroul Iași, arestat pentru abuz în serviciu și fals

Avocatul Dan Pipernea de la Baroul Iași, fost executor judecătoresc, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, după ce ar fi pus în aplicare, cu rea credință, o procedură de executare silită și și-ar fi însușit ilegal aproape 470.000 de lei, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Avocatul Dan Pipernea de la Baroul Iași, fost executor judecătoresc, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, după ce ar fi pus în aplicare, cu rea credință, o procedură de executare silită și și-ar fi însușit ilegal aproape 470.000 de lei, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Potrivit sursei citate, Pipernea este cercetat penal pentru: abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial; fals intelectual; instigare la infracțiunea de fals intelectual și spălare de bani.

Într-un comunicat de miercuri al DNA se precizează că, în 2011, inculpatul Pipernea Dan Călin, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credință, procedura de executare silită a unei decizii judecătorești, în contradictoriu cu Primarul Municipiului Iași, cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu.

Concret, arată procurorii, la solicitarea unei persoane care obținuse, în baza unei hotărâri judecătorești, dreptul la despăgubiri pentru confiscarea unui teren din Iași de către regimul omunist, Pipernea a început procedura de executare silită a acestei hotărâri judecătorești, deși această decizie nu impunea plata unei sume de bani în sarcina primarului Municipiului Iași, ci stabilea doar dreptul la despăgubiri din partea statului, drept care, potrivit legii, putea fi realizat numai printr-o procedura care era de competenta Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, procedură care era în derulare în momentul demarării executării silite și despre care inculpatul avea cunoștință.

În plus, mai spun anchetatorii, Pipernea ar fi stabilit, cu titlul de „onorariu de succes”, încasarea unei sume de bani mult mai mari decât cea prevăzută legal, iar apoi și-a însușit suma totală de 468.984 lei, din care a restituit, ulterior, o parte.

„Astfel, având la dispoziție un raport de evaluare a terenului, întocmit, la solicitarea sa, anterior începerii procedurii de executare, inculpatul Pipernea Dan Călin a formulat o cerere de executare silită, în care a inserat date nereale referitoare la dispozițiile deciziei a cărei executare o solicita. Judecătoria Iași a încuviințat, la data de 10 martie 2011, executarea silită și, în baza acestei încheieri, inculpatul a dispus poprirea conturilor de trezorerie ale Primăriei Iași până la încasarea sumelor de 789.580 lei (reprezentând pretinsa valoare a despăgubirilor), 9.250 – cheltuieli de executare și 2.500 lei – onorariul avocatului”, se mai precizează în comunicat.

După încasarea acestor sume de bani, din banii reprezentând contravaloarea despăgubirilor, Pipernea și-ar fi însușit 158.984 lei, cu titlul de „onorariu de succes”, virând restul banilor persoanei care solicitase executarea, susține DNA.

„În 3 mai 2011, la solicitarea primarului Municipiului Iași, Judecătoria Iași a anulat această executare și a dispus restituirea acestor sume de bani, însă inculpatul a făcut alte demersuri pentru a evita restituirea și pentru a-și însuși sume suplimentare. În acest scop, motivând că trebuie să restituie banii către Municipiul Iași, inculpatul i-a solicitat persoanei care ceruse executarea restituirea parțiala a sumei obținute. Din sumele returnate de persoana care solicitase executarea, printr-o serie de operațiuni bancare, inculpatul Pipernea Dan Călin și-a mai însușit suma de 310.000 lei și a restituit Municipiului Iași suma totală de 240.000 lei”, se mai arată în comunicat.

În scopul ascunderii activității sale și pentru a-și asigura păstrarea sumelor de bani, Pipernea ar fi efectuat mențiuni necorespunzătoare adevărului în cuprinsul procesului verbal de distribuire a sumelor de bani și, totodată, a determinat o altă persoană să efectueze mențiuni nereale în cuprinsul unui alt înscris oficial, susțin procurorii anticorupție.

În acest dosar penal, procurorii efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, precizează DNA.

Dan Pipernea a fost reținut marți, iar în aceeași zi a fost arestat de către Curtea de Apel Iași, la propunerea procurorilor.

Citește și