Avocat român de succes în Italia, SFAT pentru tineri: „Povestiți despre țara noastră celor din jur și nu uitați să vorbiți limba română!”

Publicat: 22 04. 2023, 19:12
Sursă Foto - RoItalianul

Un român pe nume Andrei Diaconu este un avocat de succes format în Italia, acolo unde a studiat Dreptul la universitatea Bocconi, iar în prezent lucrează la unul dintre cele mai importante Birouri internaționale de avocatură din Milano și nu numai.

Andrei este fiu de emigranți români și și-a construit propria carieră pas cu pas.

Pentru că e legat de originile lui, aici a înființat un Romanian Desk, ghișeu specializat in servicii juridice si fiscale pentru societăți si persoane fizice cu prezență și interese atât în Italia, cât și în România.

Andrei a povestit pentru o publicație cum a reușit să transforme stereotipurile prin prisma cărora a fost privit, în atuu-uri.

Cel mai important, le-a transmis un mesaj tuturor tinerilor români, fii de emigranți.

„Nu vă izolați, povestiți despre România celor din jur și nu uitați să vorbiți limba română. Diversitatea este o bogăție!”, a spus avocatul.

Familia lui Andrei a ajuns în Italia la scurt timp după revoluție.

Tatăl, Dumitru Diaconu, taximetrist la București, visa să emigreze la New York, în Statele Unite, un tărâm al speranței pentru mulți conaționali.

Odată ajuns în Italia, s-a îndrăgostit de țară, de climă, de atmosferă. A fost un pionier al primului val de emigranți, ajungând la Milano chiar în 1990, cu tot cu familie, soția, Nicoleta, și băiatul lui.

Primul job al tatălui a fost cel de electrician. Pentru că era foarte priceput, a fost apreciat de toți angajatorii.

A încercat să dea soției și fiului confortul necesar, deși primul apartament unde locuiau a fost unul mic, iar condițiile erau cele ale unei familii de migranți.

„Familia tatălui meu a fost foarte unită, la fel și familia noastră. Eu am încă doi frați, din care unul, Thomas, a avut mari probleme de sănătate. Am fost luptători în felul nostru, împreună cu mama, stâlp al familiei, o femeie puternică, am trecut și peste aceste greutăți și cumpene de-a lungul timpului”. Tata și-a zis: „nu sunt scuze, ne suflecăm mânecile și trecem la treabă”, a povestit Andrei, potrivit RoItalianul.com.

„Avem atâtea de povestit despre România”

Totuși, familia acestuia s-a ocupat de educația lui și l-au îndrumat mereu să meargă înainte, să lupte și să realizeze ceva semnificativ în viață.

O viziune tipică pentru mulți părinți români, care investesc în viitorul copiilor, „chiar cu o viziune mai severă”, admite, azi, Andrei.

Astfel, a studiat la un gimnaziu și liceu privat din Milano, alături de colegi care proveneau din familii importante din nordul Italiei.

„Îmi aduc aminte că erau familii bogate, cu un standard de viață foarte ridicat. Românii nu erau văzuți prea bine în acea perioadă, prin ziare se citea că erau hoți.

Unii colegi au încercat să glumească pe tema asta, dar nu pot să zic că eram victimă a fenomenului bullying.

Eu ripostam, iar faptul că eram și campion la karate, cu două titluri naționale cucerite la 16 și 17 ani, a făcut ca să fiu respectat la liceu și să trec peste toate glumele și șicanele legate de stereotipuri”, a mai povestit el.

În viața de zi cu zi, Andrei vede că mulți tineri români încearcă să-și ascundă rădăcinile și originea, câteodată se simt stânjeniți când sunt întrebați de unde vin.

„Dacă te prezinți stânjenit sau lipsit de încredere când e vorba de originea ta, așa vei fi privit și de ceilalți. E o chestiune de mindset, de autoevaluare și mod de gândire, de autostimă. De fapt, diversitatea este o valoare adăugată. O limbă în plus e o bogăție.

Avem atâtea de povestit despre România, de care să fim mândri! Istoria glorioasă, locurile frumoase pe care le poți vizita, o realitate care, atunci când o povestesc colegilor mei, duce de la sine la combaterea stereotipurilor. Sunt însă și italieni cu care e mai greu să discuți, văd tot prin prisma etichetelor, după cazul Mailat. Dar uită că ei înșiși, de-a lungul istoriei, au fost victime ale stereotipurilor”, a declarat el.