Prima pagină » Știri » Avocata lui Cioacă spune că efectuarea unui nou examen ADN va arăta că polițistul este nevinovat

Avocata lui Cioacă spune că efectuarea unui nou examen ADN va arăta că polițistul este nevinovat

Avocata lui Cioacă spune că efectuarea unui nou examen ADN va arăta că polițistul este nevinovat
Avocata lui Cristian Cioacă afirmă, referitor la decizia Curții de Apel Pitești care a admis, joi, efectuarea unei noi expertize medico-legale pentru determinarea profilului ADN, că acest lucru va demonstra că polițistul este nevinovat, iar avocata familiei Ghinescu spune că decizia este "un abuz".

Avocata lui Cristian Cioacă afirmă, referitor la decizia Curții de Apel Pitești care a admis, joi, efectuarea unei noi expertize medico-legale pentru determinarea profilului ADN, că acest lucru va demonstra că polițistul este nevinovat, iar avocata familiei Ghinescu spune că decizia este „un abuz”.

Avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vasii, a declarat, vineri, la Curtea de Apel Pitești, la un nou termen în dosarul de omor al polițistului, că ea „a demascat modul ilegal” în care a fost realizată expertiza medico-legală inițială pentru determinarea profilului ADN în probele biologice ridicate în 2007 și a trimis concluziile judecătorilor, care au decis că „evaluările vor fi supuse unei reexaminări”.

„A fost ilegal modul în care au fost ridicate probele, ilegal a fost modul în care au fost păstrate, evaluările au fost făcute în afara legii. Dumneavoastră ați primit de-a lungul anilor informații că există o dovadă pretins științifică cu privire că a fost găsit sângele Elodiei și că în ceea ce îl privește pe clientul meu există probe certe că el este autorul crimei. Judecătorii au nevoie să cunoască adevărul pentru că această condamnare a clientului meu, în prima instanță, se arată a fi o decizie greșită și fără un fundament legal. În aceste condiții, prima dată experții vor trebui să decidă dacă acele urme ridicate reprezintă sau nu sânge, vă rog să aveți în vedere că în chiar rapoartele prezente la dosar, aceeași urmă era identificată ca find sânge într-un raport și în alt raport aceeași urmă era identificata ca fiind adeziv. Aceste neconcordanțe nu or să mai fie posibile după ce se vor face aceste noi examinări în cadrul acestei expertize, aceste evaluări vor arăta adevărul afirmat de clientul meu și anume că nu și-a omorât soția, că nu există nicio dovadă că soția sa este o persoană moartă și nu este o persoană în viață”, a spus Maria Vasii.

Ea a mai afirmat că „se așteaptă” ca, odată cu soluționarea noii expertize medico-legale pentru determinarea profilului ADN, Cristian Cioacă să fie pus în libertate și scos de sub urmărire penală.

„Ca atare nu am dubiu că în baza acestor lucrări clientul meu se va întoarce acolo unde îi este locul, alături de familia sa și alături de copilul său. Bănuiesc că punerea în libertate a clientului meu va fi soluționată odată cu soluționarea apelului, deocamdată clientul meu este ținut sub o acuzație gravă și practica este că aceste cazuri să fie soluționate cu inculpații în stare de arest, dar odată cu soluționarea apelului ne așteptăm la punerea în libertate a clientului meu și de scoatere de sub acuzație”, a declarat avocata Maria Vasii.

Prezentă, de asemenea, la termenul de vineri, de la Curtea de Apel Pitești, avocata familiei Ghinescu, Crina Radu, a spus că decizia de efectuare a unei noi expertize medico-legale are ca scop „tergiversarea dosarului” și că va formula „plângeri împotriva acestor acte ale justiției care încalcă dreptul victimei”.

„Părerea mea este că este un abuz din partea instanței. Doamna avocat nu a motivat ce dorește. Nu a motivat nimic, nu invocă nimic. Pe de altă parte nici instanța nu motivează de ce a admis refacerea expertizelor, care sunt considerentele. Deci se refac expertizele ca să se stabilească dacă profilul genetic al lui Cioacă și al Elodiei este pe obiectele găsite în râpă și în casă, dacă e sângele Elodiei, sunt vizate și rapoartele din 2012. Cât privește ADN-ul, el a fost stabilit la Mina Minovici și la Institutul de Criminalistică din cadrul MAI, acestea sunt cele două instituții care pot stabili ADN-ul și aceleași instituții le vor face din nou acum, nu pot fi făcute de alte instituții. Astfel, se prelungește foarte mult procesul și în mod nejustificat o ajută pe avocată să tergiverseze dosarul, este de neimaginat ceea ce se întâmplă la Curtea de Apel Pitești, nu mi se pare nomal. Gândiți-vă că aceste rapoarte au fost luate în considerare mai multe complete de judecată, inclusiv la Înalta Curte de Casație și Justiție, la Curtea de Apel București și la Tribunalul București”, a afirmat Crina Radu.

Ea a mai spus că avocata Maria Vasii „creează presiuni asupra instanței în mod nejustificat”.

„Vom formula plângeri împotriva acestor acte ale justiției care încalcă dreptul victimei”, a declarat Crina Radu.

Unul dintre martori, Daniel Zabara, prezent vineri la termenul de la Curtea de Apel Pitești, prieten al presupusului amant al Elodiei Ghinescu, care ar fi vorbit ultima oară la telefon cu aceasta în ziua dispariției sale, a fost întrebat de jurnaliștii dacă știe ce s-a întâmplat cu Elodia și dacă crede că aceasta traiește așa cum afirmă Cristian Cioacă, el răspunzând: „Dar credeți că eu aș putea să știu ce s-a întâmplat cu ea? Sincer?”.

Magistrații Curții de Apel Pitești au audiat, vineri, alți patru martori, iar în sala de judecată au fost prezenți mama și fratele Elodiei Ghinescu, dar și fostul polițist Cristian Cioacă.

Curtea de Apel Pitești a dispus citarea, pentru vineri, în vederea audierii, a martorilor Luminița Georgeta Serian, Radu Dascălu, Dumitra Mardare și Gabriela Marinoaica, dar și a lui Daniel Zahara, cu mandat de aducere.

Joi, Curtea de Apel Pitești a admis o parte dintre probele solicitate de apărarea fostului polițist Cristian Cioacă, condamnat de instanța de fond la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, dar au respins „ca nefiind utilă” efectuarea unei expertize criminalistice traseologice.

„Admite în parte proba cu expertiza medico-legală solicitată de apărătorul inculpatului (…) și dispune efectuarea unei expertize medico legale – examen ADN – de către Institutul Național de Medicină Legală, cu obiectivele indicate în considerente. Dispune completarea Raportului de Constatare Tehnico – Științifică (…) întocmit de Institutul de Criminalistică al IGPR, în sensul de a se preciza de către specialiști care (…) din plicuri conținea acele fire de păr ridicate de pe peria de păr din baia apartamentului, respectiv smocul de păr ridicat de pe podeaua dormitorului”, se arată în soluția pronunțată, joi, de instanță.

Decizia luată, joi, de instanță poate fi atacată cu recurs, odată cu judecarea dosarului pe fond.

Cristian Cioacă se află în arest preventiv din 5 decembrie 2012, iar pe 30 ianuarie 2013 a fost încarcerat la Penitenciarul Colibași, fiind transferat din arestul Politiei Capitalei. Cioacă a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru omor calificat și profanare de morminte, el fiind acuzat că și-a ucis soția, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007.

Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeș, în 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat și la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenție.

Sentința instanței de fond a fost atacată cu apel de către toate părțile implicate.

Cererile au fost formulate de inculpat, de mama și fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părți civile în dosar, precum și de procurori. Inculpatul a fost obligat, prin sentința Tribunalului Argeș, să plătească echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată.

Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro.Cioacă a fost obligat și la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Tribunalul Argeș a respins cererile părților civile Emilia și Robert Ghinescu de schimbare a încadrării juridice în omor deosebit de grav și cererea inculpatului de revocare a măsurii arestării preventive.

 

Citește și