Prima pagină » Știri » Avocații cer ca fostul director al Maternității Giulești să fie judecat pentru omor din culpă

Avocații cer ca fostul director al Maternității Giulești să fie judecat pentru omor din culpă

Avocații cer ca fostul director al Maternității Giulești să fie judecat pentru omor din culpă
Avocații au cerut marți instanței, în dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giulești, ca fostul director Bogdan Marinescu și medicul Adrian Toma să fie judecați pentru omor din culpă, nu pentru neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave, acuzația adusă la trimiterea în judecată.

Avocații au cerut marți instanței, în dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giulești, ca fostul director Bogdan Marinescu și medicul Adrian Toma să fie judecați pentru omor din culpă, nu pentru neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave, acuzația adusă la trimiterea în judecată.

Instanța Judecătoriei Sectorului 6 a reluat marți dezbaterile în dosarul privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giulești, în urma căruia șase bebeluși au murit și alți cinci au fost răniți grav.

Avocații mai multor părți vătămate din dosar au cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care a fost trimis în judecată fostul director al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Panait Sârbu”, din care face parte și Maternitatea Giulești, din neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave în omor din culpă și vătămare corporală gravă.

Totodată, unul dintre avocații asistentei Florentina Cârstea a cerut judecătorului schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care este judecat șeful Secției neonatologie a spitalului, Adrian Ioan Toma, din neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave în omor din culpă și vătămare corporală gravă.

Instanța a amânat dezbaterile pentru 25 iunie, dată până la care toate părțile din dosar trebuie să ia la cunoștință aceste cereri de schimbare a încadrărilor juridice în cazul celor doi medici și să-și pregătească pledoariile finale.

În 16 august 2010 au fost duși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluși din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Maternității Giulești, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceștia decedând în zilele următoare, din cauza complicațiilor. Alți trei bebeluși au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni – doi băieței și un băiețel și o fetiță – și o altă fetiță au fost salvați de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giulești. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 în 6 decembrie 2010, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Panait Sârbu” pentru ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă.

De asemenea, fostul manager al unității sanitare Bogdan Marinescu, șeful serviciului tehnic Vasile Dima, șeful Secției neonatologie Adrian Ioan Toma și electricianul Gigel Oprea au fost trimiși în judecată pentru neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”.

În acea zi, potrivit planificării, era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuți al Secției neonatologie, pe o tură de 12 ore, asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea. Aceasta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu stabilite în fișa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanență nou-născuții aflați în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24 a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului și luarea măsurilor de evacuare a nou-născuților, cu consecințe extrem de grave, potrivit procurorilor.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ștecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiționat.

Citește și