„Clienta mea, Elena Udrea, este în Costa Rica. La 26 februarie 2018 ați pus în vedere să arăt că e în imposibilitate să se prezinte. Sunt în posesia a trei înscrisuri. Sunt documente în original. Primul din 22 februarie, care prezintă tabloul medical. Două zile mai târziu, vă rog să observați o modificare scrisă de medicul din Costa Rica, care face parte din Colegiul Medicilor. Și al treilea încris este din 13 martie, cel prin care medicul dispune odihnă absolută. Există perioada definită de medic pentru repaos din data de 13 martie, una de 22 de zile”, a explicat instanței supreme avocatul Alexandru Chiciu.
Cel de-al doilea avocat al Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a solicitat ca cele trei înscrisuri să fie depuse la dosar, dar să nu fie făcute publice.
Apărătorii fostului ministru al Turismului au mai solicitat amânarea cauzei de marți în care au fost audiați Sorin Munteanu, fost secretar de stat în Ministerul Turismului și Dan Zătreanu, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012, implicați în dosarul „Gala Bute”, motivând că Elena Udrea vrea să participe personal la audieri și să pună întrebări martorilor, deoarece sunt „martori unici”.
Completul de judecată a respins solicitarea avocaților Elenei Udrea, susținând că „din înscrisurile medicale rezultă lipsa de previzibilitate de participare la proces”.
Pe de altă parte, instanța supremă a dat curs cererii ca documentele medicale depuse la dosar să nu fie făcute publice.
În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în martie 2017, la șase ani de închisoare pentru mai multe fapte, decizia nefiind definitivă. În același dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoș Botoroagă la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanța supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală și trei ani pentru încă o infracțiune de evaziune fiscală, instanța contopind pedepsele și dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.
Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracțiunile de participație improprie la abuz în serviciu și folosirea influenței.
Magistrații au mai dispus ca Elena Udrea să plătească suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autorittatea Națională pentru Turism și pe fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, să plătească către Ministerul Finanțelor 737.507 lei despăgubiri civile, plus dobânzi și penalizări.