Avocatul lui Borboly: Clientul meu este foarte supărat și șocat, e vorba de fapte din 2010

Publicat: 13 05. 2013, 21:09
Actualizat: 27 03. 2019, 03:06

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, este „foarte supărat și șocat” în legătură cu reținerea sa, declară avocatul Sergiu Bogdan, potrivit căruia acuzațiile se referă la fapte din 2010, fiind „greu de imaginat” că abia acum, după trei ani, „se justifică măsura reținerii”.

Sergiu Bogdan, avocatul președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, luni, presei, la sediul DNA Târgu Mureș, că acesta este „foarte supărat și șocat”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„E vorba de niște lucruri din 2010. Suntem în 2013 și e greu să-ți imaginezi că după trei ani de verificat acte – că au fost verificate acte, e dosar din 2012 – dintr-o dată acum se justifică măsura reținerii”, a spus Sergiu Bogdan.

Potrivit acestuia, Borboly Csaba este acuzat de DNA de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals, instigare la fals și denunțare calomnioasă.

„Este acuzat de faptul că ar fi dispus o plată către fime de asfaltări, în condițiile în care nu a verificat dacă existau toate documentele necesare – evident, atribuții care reveneau angajaților Consiliul Județean. Aceasta este în esență acuzația, cu mai multe înscrisuri. Și evident infracțiunea de instigare la fals și așa mai departe, pentru că actele ulterioare care au apărut se presupune că el ar fi determinat alte persoane să le falsifice. Și mai este și o acuzație interesantă – denunțare calomnioasă, în sensul că a descoperit acest lucru, moment în care a deschis o anchetă internă – și există o anchetă internă desfășurată -, a făcut plângere penală împotriva persoanei pe care o bănuia și din acest motiv astăzi este acuzat și de infracțiunea de denunțare calomnioasă. Evident, este vorba exact de actele care i se impută lui că nu ar fi existat la momentul în care s-au făcut plățile”, a spus Sergiu Bogdan.

El a adăugat că „infracțiunea de bază” de care este acuzat Borboly Csaba, pentru care a fost emisă ordonanța de reținere pe 24 de ore, este cea de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că a dispus plățile respective.

„Mai este o infracțiune de fals – că ar fi răspuns DNA, comunicându-i înscrisurile solicitate. Și aceasta iarăși este o infracțuine de fals intelectual”, a arătat Sergiu Bogdan.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a fost reținut, luni, de către procurorii DNA, fiind suspectat de fapte de corupție, declara, luni, corespondentului MEDIAFAX șeful Serviciului Teritorial Târgu Mureș al DNA, Elena Curcă.

DNA a informat, ulterior, că președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, reținut pentru fapte de corupție, este cercetat după ce ar fi decontat ilegal, în favoarea unor firme de construcții, aproximativ trei milioane de lei, cerând de la una dintre acestea să primească înapoi 10%, sub formă de sponsorizare.

Soția președintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, declara, luni după-amiază, că acesta a fost reținut de DNA pe 24 de ore pe motiv că nu a verificat documentațiile privind ordinele de plată pentru două drumuri județene în 2010, înainte de a semna.

Soția președintelui CJ Harghita, Borboly Melinda, spunea, într-o conferință de presă susținută în fața Consiliului Județean Harghita, că soțul său a plecat luni dimineață, la ora 5.00, la sediul Serviciului Teritorial Mureș al DNA pentru a da o declarație și că, în cursul după-amiezii, a primit un telefon de la acesta, care o anunța că a fost reținut de DNA pentru 24 de ore pe motiv că, înainte de a semna, nu a verificat documentațiile privind ordinele de plată pentru două drumuri județene în 2010.

Borboly Melinda, care a declarat că, în opinia ei, soțul său este nevinovat, a precizat că înaintea președintelui CJ au semnat directorul și vicepreședintele instituției, adăugând că nici nu intra în atribuțiile soțului său să verifice documentațiile.

Ea a mai spus că atunci când a observat, după „un an sau doi”, că „ceva nu este în regulă” cu documentația, Borboly a sesizat organele de specialitate. Potrivit acesteia, DNA a considerat că această sesizare a președintelui CJ Harghita este „un denunț calomnios” făcut de acesta.

Borboly Melinda adăuga că în ultimii cinci ani soțul său a fost ținta mai multor denunțuri calomnioase și că inclusiv ea și cele două fete ale lor au primit sms-uri de amenințare, însă și-a sfătuit soțul să meargă înainte cu activitatea în fruntea administrasției județene.

UDMR susține, într-un comunicat transmis luni seară, referitor la reținerea președintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, de către DNA, că reluarea cercetărilor „într-un caz care datează de mai mulți ani” cu doar două săptămâni înainte de Congresul Uniunii nu este întâmplătoare.

„Considerăm de neacceptat și deloc întâmplător faptul că, la numai două săptămâni înaintea congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, Direcția Națională Anticorupție a reluat cercetările într-un caz care datează de mai mulți ani”, se arăta în comunicat.

Borboly Csaba, care este și președintele organizației teritoriale Ciuc a UDMR, deține funcția de președinte al CJ Harghita din anul 2008.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, declara, în august 2011, că este verificat de DNA pentru presupuse fapte de corupție în urma unui denunț făcut de „persoane răuvoitoare”, în legătură cu construcția casei sale și cu vânzarea supraevaluată a unui apartament.

Șeful CJ Harghita, Borboly Csaba, reținut pentru corupție, are, potrivit declarației de avere, nouă terenuri și două case de locuit, în timp ce în declarația de interese se menționează că firma tatălui său are un contract cu DSVSA pentru servicii sanitar-veterinare încheiat în 1999 pe 15 ani.