Prima pagină » Știri » Avocatul lui Iliescu, după decizia în dosarul Mineriadei: El o să fie bucuros de soluție/ Am depus o plângere la Secția de anchetă privind dosarul Revoluției

Avocatul lui Iliescu, după decizia în dosarul Mineriadei: El o să fie bucuros de soluție/ Am depus o plângere la Secția de anchetă privind dosarul Revoluției

Avocatul lui Iliescu, după decizia în dosarul Mineriadei: El o să fie bucuros de soluție/ Am depus o plângere la Secția de anchetă privind dosarul Revoluției
Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a declarat, după decizia ÎCCJ de trimitere a dosarului Mineriadei înapoi la procurori, că soluția este una firească, deoarece au fost semnalate numeroase neregularități, menționând că, în mod sigur, clientul său o să fie bucuros.

„Firesc, este rodul a doi ani de muncă. Un dosar care în cameră preliminară de 2 ani. E soluție firească, pentru că dosarul de urmărirle penală conține nenumărate neregularități, nelegalități pe care le-am semnalat atât noi, apărătorii inculpaților, cât și chiar judecătorii de cameră preliminară. (…) O să fie bucuros de soluție. (…) Din dosar probabil vor rămâne câteva pagini, în afară de coperte. (…) O chestiune sesizată și în presă și pe care o pot confirma este că s-au grăbit. Nu pot să vorbesc despre cei 29 de ani, ci pot vorbi de cei 3 ani pe care și-i asumă domnul Lazăr”, a declarat avocatul Adrian Georgescu, apărătorul lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, dar și în cel al Revoluției.

Potrivit apărătorului, Iliescu avea, în dosar, o situație „particulară”: „Niciodată nu fusese pus sub acuzare în vreunul dintre dosarele care compuneau acest dosar pentru fapta descrisă în actul de sesizare. Procurorii au apelat la un artificiu judiciar care s-a dovedit a fi falimentar în momentul în care au realizat urmărirea penală a lui Ion Iliescu”.

Magistrații instanței supreme au decis, miercuri, să restituie dosarul Mineriadei la procurori, fiind constatată nulitatea rechizitoriului. Decizia poate fi contestată.

Avocatul lui Ion Iliescu a depus o plângere la Secția de anchetă privind dosarul Revoluției

Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, anunță că a depus o plângere la Secția de anchetare a magistraților prin care cere verificări privind modul în care a fost trimis în judecată dosarul Revoluției de către procurorii Parchetului General.

Avocatul Adrian Georgescu, apărătorul lui Ion Iliescu, a depus la Secția de anchetare a magistraților o plângere privind modul în care a fost trimis în judecată dosarul Revoluției de către procurorii Parchetului General. După părerea lui, dosarul acesta ar putea avea aceeași soartă ca și cel al Mineriadei, adică să fie trimis de instanță înapoi la parchet.

Potrivit avocatului ar putea fi vorba despre abuz în serviciu.

„Nu vreau să dau 100%, dar 99%, da. Suntem în aceeși ipoteză (ca și dosarul Revoluției să fie trimis înapoi la parchet, precum cel al Mineriadei, n.r.). E adevărat că luând modelul și văzând lipsurile care au fost semnalate în dosarul Mineriadei, în cel al Revoluției, procurorii au încercat să vină cu un dosar de urmărire penală mai bun calitativ. Numai că, după cum ați observat, din cauza grabei, au uitat că mai aveau în derulare la momentul dării actului de sesizare acte de urmărire penală. Să vedem cum se va rezolva chestiunea. Am sesizat secția cu privire la modul în care a fost întocmit acel rechizitoriu”, a spus avocatul.

Acesta a mai precizat că plângerea nu a fost depusă împotriva vreunui procuror.

Procurorii Secției militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus au fost puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității, a anunțat, în 8 aprilie, procurorul general Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a precizat că dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016, menționând că pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate probleme obținute dupa 13 iunie.

Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forță militară a României, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne – Departamentul Securității Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziția Consiliului Frontului Salvării Naționale și conducerii acestuia. Din același moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic și militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situații de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.

Fostul președinte al României Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin aparițiile televizate și emiterea de comunicate de presă, arată procurorii în rechizitoriul dosarului Revoluției.

Citește și