Prima pagină » Știri » Avocatul Mateuț: România riscă o nouă condamnare la CEDO dacă îl menține în detenție pe Sorin Apostu

Avocatul Mateuț: România riscă o nouă condamnare la CEDO dacă îl menține în detenție pe Sorin Apostu

Avocatul Mateuț: România riscă o nouă condamnare la CEDO dacă îl menține în detenție pe Sorin Apostu
Gheorghe Mateuț, avocatul fostului edil din Cluj-Napoca Sorin Apostu, judecat pentru fapte de corupție, care a depus, luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș o cerere de eliberare sub control judiciar a acestuia, susține că prin menținerea lui Apostu în detenție România riscă o nouă condamnare la CEDO.

Gheorghe Mateuț, avocatul fostului edil din Cluj-Napoca Sorin Apostu, judecat pentru fapte de corupție, care a depus, luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș o cerere de eliberare sub control judiciar a acestuia, susține că prin menținerea lui Apostu în detenție România riscă o nouă condamnare la CEDO.

Luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș a avut loc un nou termen în dosarul în care sunt judecați pentru fapte de corupție fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu și omul de afaceri Călin Mihai Stoia, alături de alte persoane.

La acest termen, Gheorghe Mateuț, avocatul fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, a cerut eliberarea acestuia sub control judiciar, susținând că inculpatul nu reprezintă un pericol social.

Totodată, Mateuț a susținut că timpul de când acesta este arestat preventiv „este mai mult decât suficient”.

„Dacă inculpatul ar fi reținut în stare de detenție, există riscul detenției excesive prin depășirea termenului rezonabil. Acordarea eliberării provizorii nu este o obligație, ci o facultate”, a spus Mateuț, potrivit căruia eliberarea sub control judiciar nu poate afecta buna desfășurare a cercetării judecătorești.

Pe de altă parte, reprezentantul DNA a afirmat că acuzațiile care i se aduc lui Apostu presupun închisoare pe mai mult de patru ani, iar acest fapt impune privarea de libertate a inculpatului și că „există probe temeinice care confirmă comiterea de infracțiuni”, cerând respingerea cererii.

La rândul său, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a susținut, în fața Curții de Apel Târgu Mureș, că el a fost singurul primar care și-a dat demisia, în urma acuzațiilor formulate de DNA împotriva sa și că au trecut deja opt luni de când se află în stare de arest preventiv.

El a arătat că, dacă va fi eliberat sub control judiciar, va respecta toate condițiile impuse de instanță și că „nu îi stă în caracter” și nici nu dorește să ia legătura cu matorii din acest dosar.

Ulterior, Gheorghe Mateuț a declarat presei că are încredere că instanța va admite noua cerere de eliberare provizorie sub control judiciar depusă.

Mateuț a spus că în cazul fostului primar al municipiului Cluj-Napoca „nu există nicio faptă materială”, iar menținerea acestuia în continuare în detenție riscă să devină „excesivă și disproporționată”.

„De fiecare dată am avut încredere și am încredere și acum. Și am și mai mare încredere pentru că deja a trecut un timp îndelungat, cred că durata detenției în situația în care s-ar menține ar risca să devină excesivă și disproporționată în raport cu scopurile măsurilor preventive prevăzute de Codul de Procedură Penală. (…) De fiecare dată s-au invocat funcția și fapta săvârșită în exercițiul funcției de primar și de asemenea s-a invocat și o stare de spirit în rândul comunității, sentimentul de insecuritate sau de nesiguranță, fără ca o asemenea invocare să fie însoțită de vreo faptă materială concretă, în condițiile în care un pericol pentru ordinea publică presupune fapte materiale concrete, care lipsesc cu desăvârșire. În orice caz trebuie să existe fapte materiale, or în acest caz nu există nicio faptă materială, ci dimpotrivă -faptele existente pledează pentru punerea în libertate”, a spus Mateuț.

El a susținut că, din aceste motive, prin menținerea lui Apostu în detenție România riscă o condamnare la CEDO.

„Cu siguranță, în măsura în care s-ar mai menține măsura în acest caz, cu siguranță România riscă o nouă condamnare la CEDO, pentru că vorbim de un criteriu de detenție care este extrem de vulnerabil și care nu poate fi justificat în toate cazurile, ci numai atunci când există circumstanțe excepționale, care aici lipsesc cu desăvârșire”, a arătat el.

Curtea de Apel Târgu Mureș se va pronunța, miercuri, asupra cererii de eliberare provizorie sub control judiciar a fostului primar al municipiului Cluj Napoca Sorin Apostu.

Avocații fostului edil au mai depus, în luna mai, o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar a lui Apotu, aceasta fiind respinsă.

Sorin Apostu și Călin Stoia au fost arestați preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanța supremă le-a respins solicitările.

De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanța supremă i-a respins solicitarea.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influență în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) și primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereș S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participație improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie la Registratura Primăriei.

Sorin Apostu a susținut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor orașului, că după demisia din funcție cariera sa politică și administrativă încetează și că va aștepta ca justiția să își urmeze cursul și să își poată dovedi nevinovăția.

Dosarul cu numărul 1767/33/2011, având ca obiect principal luarea de mită și în care au fost trimiși în judecată fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, alături de Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu și Aspazia Droniuc, a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj și înregistrat pe rolul Secției penale, pentru cauze cu minori și de familie a Curții de Apel Târgu Mureș, în 9 martie.

Curtea de Apel Târgu Mureș a respins, în 4 aprilie, ca nefondate cererile fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu și omului de afaceri Călin Mihai Stoia de revocare a mandatelor de arestare preventivă.

Sentința a fost atacată cu recurs de avocații acestora, iar ICCJ a decis, în 13 aprilie, eliberarea lui Stoia sub control judiciar și a respins o cerere similară a lui Apostu. Omul de afaceri Călin Stoia a primit însă interdicție de a părăsi țara.

Citește și