Avocatul Poporului, anchetă la preoții care au refuzat înmormântarea unor persoane

Publicat: 04 02. 2016, 16:08

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazui a doi preoți care nu au permis înhumarea în cimitirele administrate de aceștia a unor persoane aparținând Bisericii Creștine Adventiste de Ziua a Șaptea, respectiv Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România în locuri de veci care sunt proprietatea familiilor acestora.

De asemenea, Avocatul Poporului s-a autosesizat și cu privire la refuzul autorităților de a lua atitudine față de acest incident.

„Conform relatărilor de atunci (ale presei-n.r.), în ambele cazuri familiile persoanelor decedate nu au putut să-și îngroape rudele, conform dorinței acestora, în locul de veci aflat în proprietate, preoții invocând trecerea defunctelor la alt cult. Aceleași surse susțin că femeia din localitatea Talpas, județul Dolj, a fost îngropată în câmp, deși avea loc de veci în proprietate”, se spune în comunicatul Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului consideră au fost încălacate mai multe articole din Constituția României privind libertatea de conștiință și restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți dar și a unor articole din Ordonanța de Urgență nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

O femeie dintr-o comună din Dolj, care a murit acum o saptămână a fost înmormantată pe câmp și nu in cimitir, familia susținând că preotul din localitate ar fi refuzat să o înhumeze acolo pentru că trecuse la o altă credință, au relatat posturile TV.