„Foarte bine că a sesizat. Aștept și eu ca din partea CCR să avem o hotărâre, hotărârea care este obligatorie o vom respecta și noi”, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache, cu privire la sesizarea depusă de Avocatul Poporului la CCR.
Întrebat dacă va pleca de la conducerea Ministerului Justiției în situația în care hotărârea CCR îi va fi defavorabilă, Florin Iordache i-a îndemnat pe jurnaliști să nu fie pesimiști.
„Haideți să nu fim așa pesimiști, așteptăm hotătârea Curții. Eu v-am spus: aștept și respect hotărârea CCR”, a mai spus Florin Iordache.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat, astăzi, că atacă la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale, reținând ca un prim argument faptul că nu se justifică urgența unei astfel de intervenții legislative a Cabinetului.
„Verificând si prevederile ordonanței am constat că avem calitatea de a ridica excepția de neconstituționalitate. Am reținut o prmă critică: neîndeplinirea cerințelor referitoare la existența urgenței și a cazului excepțional. Guvernul menționează ca unul din motive că e necesară implementarea unei directive a UE. Verificând, termenul e 1 aprilie 2018. E un termen suficient de lung pentru a fi dezbătută în Parlament”, a precizat Ciorbea.
Cât privește prevederile actului normativ, Avocatul Poporului a susținut că, deși s-a ținut cont de decizia CCR privind abuzul în serviciu, Guvernul a adăugat în text însă formularea e de natură să creeze imprevizibilitate.
„E adevărat că avem decizia CCR privind abuzul în serviciu. Prin OUG s-a ținut seama de decizie. În OUG se folosește, se adaugă, se menționează și la vătămare gravă, certă a intereselor legitime. În schimb legiuitorul nu definește ce înseamnă această vătămare gravă. Apare încă un element de incertitudine”, a spus Victor Ciorbea.
„În OUG se spune că suntem în prezența abuzului doar dacă avem de-a face cu o lege sau ordonanță de urgență. Din diverse decizii ale CCR reiese că trebuie avută în vedere accepțiunea largă a noțiunii de lege: HG, ordine ale ministrilor, hotărâri ale consiliilor județene, municipale, locale, care reprezintă acte normative – lege în sens larg”, a mai spus Ciorbea.
El a menționat că, prin această limitare, se scoate de sub incidența legii penale activitatea aproape întregii administrații, fapt care a stat la baza ridicării excepției de neconstituționalitate de către Avocatul Poporului și sesizarea CCR.
„A limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii – ordonanțe, OUG – și a nu ne referi la celelate acte normative înseamnă a scoate de sub incidența legii penale activitatea aprope întregii administrații din România”, a subliniat Victor Ciorbea.
Întrebat dacă acțiunea sa suspendă aplicarea OUG, Ciorbea a răspuns negativ.
„Nu, nu se suspendă, va depinde de ceea ce va decide CCR, când va fixa termenul, când va da hotărârea. Noi nu avem din acest moment nicio putere”, a declarat Avocatul Poporului.
Întrebat ce se întâmplă dacă OUG va fi declarată neconstituțională după ce intră în vigoare, Ciorbea a răspuns că, „de regulă, s-a reținut în jurisprudența CCR că dacă avem de-a face cu astfel de situații, fără a se pune problema retroactivității, actele normative anterioare care au fost abroagate își produc efectele în continuare”.
Întrebat dacă OUG, odată declarată neconstituțională, chiar dacă a intrat în vigoare vreme de câteva zile, nu își va produce efectele, Ciorbea a afirmat că „aceasta a fost jurisprundența Curții și a ÎCCJ”.
Ulterior, președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că așteaptă să primească sesizarea, dar îi va da termen în conformitate cu regulamentul și prevederile constituționale.
Anterior, Ciorbea declarase, pentru MEDIAFAX, întrebat ce demers va face privind OUG pe Justiție adoptată marți seara, că instituția pe care o conduce nu are competența, potrivit legii de funcționare, să atace la CCR prevederi din acte normative care nu sunt în vigoare.
Însă, președintele Klaus Iohannis a spus, după o discuție cu Ciorbea, că acesta poate sesiza CCR chiar dacă unele articole din OUG nu au intrat în vigoare și speră că acest demers va fi făcut în zilele următoare.
„Dacă există decizii ale CCR care fac excepție de la această prevedere legală, le analizăm și vedem ce se poate face”, a spus atunci Avocatul Poporului.