Prima pagină » Știri » Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanța privind liberalizarea programelor naționale de sănătate

Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanța privind liberalizarea programelor naționale de sănătate

Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanța privind liberalizarea programelor naționale de sănătate
Sursă foto: Mediafax

Renate Weber, Avocatul Poporului, a anunțat că va ataca la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă prin care se liberalizează prgramele naționale de sănătate.

„Pot să vă confirm că vom trimite la Curtea Constituţională. Am şi spus de multă vreme că vom trimite. E în faza în care lucrăm la ea. Cred că undeva până la jumătatea săptămânii viitoare e gata şi o trimitem”, a declarat sâmbătă Renate Weber, pentru MEDIAFAX.

Actul normativ, care este în vigoare din 12 februarie, a fost adoptat împreună cu alte 24 de Ordonanţe de Urgenţă într-o şedinţă-maraton a Guvernului, înainte ca acesta să pice prin moţiune de cenzură.

La acea dată, în 5 februarie, Avocatul Poporului a criticat modul în care a a procedat Guvernul Orban, considerând că „adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului”. În plus, Avocatul Poporului a anunțat că își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale.

„Există riscul ca măsurile să accentueze criza deja existentă în sistemul de stat”

Avocatul Poporului a transmis, încă înainte de adoptarea OUG, în 30 ianuarie, că modificările aduse sistemului sanitar referitoare la liberalizarea programelor naționale de sănătate, cuprinse în proiectul de OG al Ministerului Sănătății, ar trebui dezbătute prin procedură parlamentară obișnuită. Conform documentul transmis, modificările au fost propuse „fără a asigura echilibrul în sistemul sanitar și fără a implementa o serie de garanții prin care să se evite inechitățile dintre sistemul public și cel privat”.

Avocatul Poporului consideră că prin modificările aduse, se intenționează includerea tuturor furnizorilor privați în cadrul programelor naționale de sănătate, fără a ține cont de capacitatea și serviciile oferite de sistemul public de sănătate, respectiv de condițiile oferite de către furnizorii privați.

„În acest sens, Avocatul Poporului apreciază că, prin procedurile diferite de achiziționare și management din cele două domenii, se va crea un decalaj substanțial în atragerea fondurilor destinate programelor naționale de sănătate între sistemul public și furnizorii privați, cu riscul deprecierii sistemului public, fapt ce poate duce la imposibilitatea statului de a-și îndeplini obligația constituțională de asigurare a igienei și a sănătății publice”, se arată în documentul transmis în 30 ianuarie.

„Fără a pune la îndoială necesitatea implementării unui sistem de asigurare de sănătate în care este valorificat principiul „banul urmărește pacientul”, Avocatul Poporului consideră că propunerea de ordonanță sus-menționată introduce o serie de modificări, fără a asigura echilibrul în sistemul sanitar și fără a implementa o serie de garanții prin care să se evite inechitățile dintre sistemul public și cel privat. Astfel, având în vedere subfinanțarea sistemului public de sănătate, Avocatul Poporului opinează că există riscul ca măsurile propuse prin proiectul de ordonanță să accentueze criza deja existentă în sistemul de stat, iar o altă consecință ar putea fi împovărarea excesivă a pacienților care, fiind nevoiți să apeleze la serviciile medicale private, ar suporta costuri suplimentare determinate de împrejurarea că statul nu decontează diverse taxe (ex. servicii hoteliere)”, se arată în documentul transmis la sfârșitul lunii ianuarie.

Autor

Citește și