Prima pagină » Știri » Avocatul Poporului, sesizare din oficiu în cazul abuzurilor din Berevoiești

Avocatul Poporului, sesizare din oficiu în cazul abuzurilor din Berevoiești

Avocatul Poporului, sesizare din oficiu în cazul abuzurilor din Berevoiești
Detalii în articol

„Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor”, se arată în comunicatul instituției. 

„Conform relatărilor din presă, procurorii au efectuat percheziții în comuna Berevoiești, satul Gămăcești, la 40 de persoane, suspectate că ar fi recrutat sau răpit oameni săraci sau copii cu dizabilități, pe care i-ar fi pus să cerșească sau să muncească în gospodăriile acuzaților. DIICOT a început urmărirea penală față de 40 de persoane, iar, în total, 90 de oameni sunt vizați în acest dosar. Aceste persoane sunt acuzate că, începând cu anul 2008 și până în prezent, ar fi constituit mai multe grupuri infracționale organizate structurate pe baza relațiilor de familie, care ar fi recrutat aproximativ 40 de persoane minore și majore prin constrangere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea le-ar fi exploatat, supunându-le la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat. Printre victime se numără copii, dar și persoane cu dizabilități fizice sau psihice ori cu situatii materiale precare, care ar fi fost forțate să muncească sau să practice cerșetoria”, notează instituția în comunicatul dat astăzi publicității. 

38 de persoane au fost reținute, miercuri seara, în urma audierilor care au avut loc după cele 40 de percheziții din localitatea argeșeană Berevoești. Anchetatorii bănuiesc că, din 2008 și până în prezent, s-au constituit mai multe grupuri infracționale care au recrutat 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, cu situații materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate.

„În unele cazuri, victimele era răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări și autogări) sau chiar din propriile locuințe și ulterior transportate de către membrii grupurilor infracționale la domiciliile lor, unde aceștia prin constrângere forțau victimele să efectueze zilnic diverse munci și activități atât în gospodăriile suspecților cât și în proximitatea localității, respectiv : să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localității și să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecților care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantitățile de lemne sustrase”, se arăta într-un comunicat de presă al DIICOT.

Potrivit procurorilor, modalitățile de constrângere exercitate de către suspecți constau în amenințări repetate și regulate și lovituri aplicate victimelor în mod repetat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire și lipsire de libertate în condițiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor.

De cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanțuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopții ca să nu poată fugi și li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apă rece și caldă; erau legate de mâini și picioare și puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bata între ele pentru amuzamentul suspecților, li se arunca mâncarea pe jos, etc).

Citește și