Avocatul Poporului și UNICEF România au semnat un memorandum de înțelegere pentru următorii doi ani

Publicat: 14 01. 2020, 13:36

„Reprezentanța UNICEF în România și Avocatul Poporului au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru perioada 2020-2022. UNICEF va acorda suport tehnic pentru ca Avocatul Copilului să devină membru al Rețelei Europene a Avocaților Copilului (European Network of the Ombusdspersons for Children – ENOC) precum și pentru creșterea capacității personalului propriu. Asistența UNICEF va privi inclusiv îmbunătățirea sistemului de înregistrare a petițiilor” se arată într-un comunicat de presă remis, marți, MEDIAFAX.

„Copiii au putere, dar de foarte multe ori există adulți care le inhibă această oportunitate de a-și exprima opinia, le inhibă oportunitatea de a se ridica din bancă și a-și cere și proteja drepturile. Pentru noi, cei din Boardul copiilor, copiii reprezintă inovație, schimbare și toleranță. Boardul a fost înființat în 2019, ca urmare a Președinției României la Consiliul UE. România avea pe agenda sa trecută participarea copiilor, iar noi susținem că participarea e un lucru necesar, nu un lux. Avem o diversitate extraordinară în cadrul boardului. Suntem din foarte multe județe ale țării, de diferite vârste, de la 11 ani la 17-18 și această diversitate ne permite să ne putem reprezenta colegii amplu, complet, pentru că provenim din familii diferite, centre de plasament, și atunci, suntem o voce pentru generația noastră”, a transmis Dominique Ogreanu, membru al Boardului Copiilor, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Aceasta a precizat că Boardul a hotărât să creeze o platformă pentru petiții care vor putea fi completate de copii, pentru a cere ajutor organelor, fără a le mai fi frică.

„Dimineața am discutat despre relațiile elev-profesor, discriminarea care are loc atât în mediul școlar, cât și la nivel național, am vorbit despre promovarea instituției și despre dreptul la joc al copiilor, care uneori e ignorat. Ne-am angajat că vom organiza întâlniri atât la nivel național, cât și la nivel teritorial, de birourile Avocatului Poporului și Avocatului Copiilor, ci toți copiii nu dintr-o anumită școală, fiindcă e important ca ei să ia parte la aceste discuții despre viitorul lor. Una dintre recomandările boardului copiilor a fost crearea unei platforme prietenoase pentru petiții, astfel încât copiii să scape de frica de a apela la aceste organe care îi ajută și să completeze petiții pentru a fi ajutat. Am agreat să facem cât mai multe sondaje pe anumite teme”, a explicat Dominique Ogreanu.

Ea a mai spus că în 2020, Boardul își angajează să monitorizeze, alături de Avocatul Copiilor, respectarea drepturilor acestora, la nivel național, sub deviza „nimic pentru copii fără copii, care e și deviza Boardului, vom promova în continuare participarea copiilor în deciziile care îi privesc”.

Totrodată, și Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că prin semnarea Memorandumului, Avocatul Copilului va beneficia de asistența UNICEF și vor fi deschise „multe uși”.

„Memorandumul e unul de cooperare cu UNICEF, pentru care UNICEF ne acordă asistența sa în următorii ani. Avocatul Copilului e încă la început de drum, sigur, are un an jumate și a crescut ca un Făt-Frumos, deja, de parcă ar avea 10 ani, însă este, încă, la început de drum și putem să profităm de experiența pe care UNICEF o are, nu numai în România, ci și la nivel mondial, de multe ori avem nevoie să vedem cum niște lucruri au fost soluționate în alte țări, și UNICEF în asta ne va ajuta, plus în instruirea personalului care lucrează, e un memorandum general, prin care și noi, la rândul nostru, vom putea oferi din experiența noastră UNICEF-ului și vom putea cere asistență ori de câte ori e nevoie, și e bine să ai astfel de uși deschise, fiindcă sunt atât de multe lucruri de făcut, iar uneori poate fi dificil”, a motivat ea.

Renate Weber a spus, referitor la petiția online că în acest mod, copiii vor fi încurajați să ceară ajutor, iar instituției i-ar fi mult mai ușor să sesizeze cazuri.

„Noi de mult prea puține ori am primit sesizări la Avocatul Copilului direct de la copii. Poate că unii nu au îndrăznit, poate că ideea aceasta de a avea o platformă și cu o petiție făcută într-un mod prietenos, pentru utilizatori este excelentă, pentru că poate mai mulți vor îndrăzni. Ei trebuie să aibă convingerea că vor găsi ușile larg deschise, fiindcă sunt colegi de ai mei dornici să îi ajute, trebuie doar să aflăm de aceste cazuri, iar voi ne puteți sesiza. Altfel, noi de multe ori ne sesizăm din oficiu, din ceea ce vedem în presă, ce citim în online, dar nu întotdeauna este suficient. Sper să fie o colaborare de durată și foarte profundă. (…) Până la urmă, rolul Avocatului Poporului e de mediator, noi vrem să înlesnim acest dialog, să ajutăm instituțiile statului să intervină eficient când e vorba de drepturile voastre”, a argumentat aceasta.

Renate Weber a mai adăugat că proiectele vizează și accesul efectiv la educație, „fiindcă e vorba asigurarea transportului, e vorba de sistemul de burse, lucruri care aș vrea să nu ne scape, pentru că unii copii pleacă din start din poziții inegale, iar noi, prin politici bine gândite ale stat românt, trebuie să îi ajutăm să depășească acele situații”.

Noul Board al Copiilor din România, Avocatul Poporului și Avocatul Copilului s-au întâlnit într-o primă consultare în care au discutat despre prioritățile copiilor și rolul Avocatului Copilului în anii următori, pentru ca drepturile copiilor români să fie promovate și respectate.