Avocatul Poporului, verificări la Ministerul Sănătății după scandalul bolnavilor de hemofilie
Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 și art. 47 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății și nivelul de trai, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Alianța Pacienților Cronici din România a sesizat, în 18 octombrie 2016, Avocatul Poporului cu o petiție în care a arătat faptul că Ministerul Sănătății nu a elaborat și nu publicat până în prezent protocoalele terapeutice în baza cărora pot fi prescrise cele 21 de medicamente incluse prin H.G. nr. 552/2016.
Pe de altă parte, Avocatul Poporului motivează controlul și pe baza protestului ce a avut loc la Ministerul Sănătății în data de 19 octombrie 2016. Nemulțumirile oamenilor au fost legate de faptul că Institutul Național de Hemofilie nu e autorizat, astfel Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu va mai deconta, din decembrie, tratamentul efectuat acolo de blonavii de talasemie majoră și hemofilie. Mai mult, autorizația de funcționare din prezent ar fi una temporară, până la data de 31 decembrie. Pacienții susțin că dacă problema institutului nu va fi rezolvată vor fi nevoiți să se interneze la Centrul de Hematologie de la Fundeni sau să stea cu zilele pe holuri.
Avocatul Poporului precizează, însă, că Institutul Național de Hemofilie nu a fost și nu este autorizat, și nu există o autorizație prin care Ministerul Sănătății să acrediteze că acolo se pot desfășura servicii clinice.