„Am venit la Parchetul Militar pentru a da o declarație în dosarul Mineriada. (…) După 27 de ani e greu să îți amintești mare lucru. Am fost surprins, șocat, ca orice om care a văzut acele momente. În rest, rămâne să discut cu domnul procuror militar, să vedem exact ce mă întreabă și să răspund cât mai sincer, cât mai deschis și fără niciun fel de rețineri. Nu am avut nicio implicare la acea vreme, de aceea sunt curios”, a declarat Victor Ciorbea.
La ieșire, Ciorbea a precizat că, la momentul desfășurării evenimentelor, era la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
„În ’90 eram la FSLI. Am fost ales președinte CNSLR la Congresul din 28-29 iunie, la mai bine de două săptămâni după aceea. Colegii din sindicat din învățământ, vă dați seama, că nu au venit la acțiuni alături de mineri și IMGB. Asta o să puteți afla (ce le-a declarat procurorilor -n.r.) când ajunge dosarul la instanță. Nu am avut cu ce mare lucru să contribui la aflarea adevărului. Au fost discuții despre organizarea sindicatelor, clarificarea acestui aspect, ce funcții aveam în sindicate pe vremea aceea. Eram președintele sindicatului din Facultatea de Drept la Universitatea București, președinte FSLI. Nu eram încă la CNSLR”, a declarat Victor Ciorbea. Avocatul Poporului a mai precizat că nu a discutat cu inculpații din dosar despre acele evenimente.
Pe 23 decembrie, Parchetul General a anunțat că Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Miron Cozma au fost inculpați în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 pentru infracțiuni contra umanității.
Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreședinte al FSN, Virgil Măgureanu, primul șef al SRI, și Cristian Mugurel Florescu, fost adjunct al procurorului general, sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, având calitatea de inculpat.
Potrivit procurorilor, „în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării” .
Magistrații susțin că atacul a avut drept consecințe uciderea uciderea prin împușcare a 4 persoane și rănirea prin împușcare a 3 persoane, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane și privarea de libertate pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane.
În același dosar au fost inculpat și fostul lider al minerilor, Miron Cozma, precum și alte persoane care îndeplineau diverse funcții în guvern sau în structurile sindicale ale minerilor.
Roman: „Acuzația e fără temei”
Petre Roman a declarat atunci că acuzațiile procurorilor sunt „absolut fără temei”. „Afirmația mea este categorică: nu există niciun fel de fapte ca să susțină asemenea acuzații. Fără îndoială, am un avocat și am stabilit că această acuzație nu are nicio susținere. Eu eram convins că această acuzație nu are cum să stea în picioare. Nu cred că numele meu poate fi pătat de așa ceva, până la urmă opinia publică, oamenii știu cum s-au întâmplat lucrurile și sub nicio formă nu văd cum ar putea să mă vadă altfel prin prisma acestor acuzații.”, a declarat Petre Roman, imediat după aflarea deciziei procurorilor.
Voiculescu: „O diversiune comandată pentru a-l scoate din impas pe președintele Klaus Iohannis”
Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu a susținut și el că inculparea sa și a celorlalte nume din conducerea statului român din 1990 reprezintă „o diversiune comandată pentru a-l scoate din impas pe președintele Klaus Iohannis”.
„Este o diversiune comandată pentru a-l scoate din impas pe președintele Iohannis și a da o altă întorsătură atenției publice de la așteptarea desemnării candidatului de prim-ministru. Atunci repede s-au găsit în momentul ăsta, înainte de Crăciun, să anunțe inculparea noastră. Sunt moduri scandaloase de a utiliza justiția în scopuri politice de moment”, a declarat Gelu Voican Voiculescu pentru MEDIAFAX.
El a mai spus că-și susține în continuare nevinovăția: „Eu nu știu cum nu se descalifică acești juriști care consideră că atunci când s-a câștigat cu 83%, eu am câștigat cu 95% locul de senator la Buzău, FSN a câștigat cu 67%, pe 14 iunie trebuia să deschidem solemn Parlamentul, ne apucăm să facem și să ordonăm violențe de stradă, să facem tot felul de lucruri într-un mod absurd. Adică ce nevoie aveam noi de așa ceva, în condițiile acestui triumf absolut. Deci e limpede că s-a încercat împiedicarea deschiderii Parlamentului, care ar fi consfințit rezultatul alegerilor. Nu a reușit, pentru că peste două săptămâni s-a întâmplat ceea ce s-ar fi întâmplat pe 14, dar forțe revarșarde, nostalgice au vrut să împiedice cu orice preț să meargă România pe calea democratizării și a statului de drept. Atunci au făcut acele provocări și violențe din 13 iunie, care au antrenat reacția minerilor. Toate astea ne-au fost puse nouă în cârcă. Ca niște juriști să intre în capcana asta și să se preteze la asemenea entorsă logică și să ne inculpe în termenii aceștia este inadmisibil”, a afirmat Voiculescu.