Prima pagină » Știri » Avocatul șefului CJ Harghita reclamă la Curtea de Apel Târgu Mureș „erori grosiere de traducere” în dosarul DNA

Avocatul șefului CJ Harghita reclamă la Curtea de Apel Târgu Mureș „erori grosiere de traducere” în dosarul DNA

Avocatul șefului CJ Harghita reclamă la Curtea de Apel Târgu Mureș
Sergiu Bogdan, avocatul șefului CJ Harghita, Borboly Csaba, judecat alături de alte persoane pentru fapte de corupție, a reclamat, luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș, că în materialul de urmărire penală al DNA sunt "erori grosiere de traducere" din limba maghiară în română și fraze atribuite greșit

Sergiu Bogdan, avocatul șefului CJ Harghita, Borboly Csaba, judecat alături de alte persoane pentru fapte de corupție, a reclamat, luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș, că în materialul de urmărire penală al DNA sunt „erori grosiere de traducere” din limba maghiară în română și fraze atribuite greșit

La Curtea de Apel Târgu Mureș a avut loc, luni, un nou termen în procesul în care președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, un consilier județean și mai mulți șefi de direcții din instituție au fost trimiși în judecată, împreună cu administratorii unor firme, într-un dosar de corupție în care prejudiciul este estimat la peste un milion de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La proces au fost prezenți majoritatea inculpaților, inclusiv Borboly Csaba.

Sergiu Bogdan, avocatul lui Borboly Csaba, a cerut instanței copii de pe CD-urile cu interceptări, susținând că în materialul de urmărire penală al DNA sunt „erori grosiere de traducere” din limba maghiară în română și fraze atribuite greșit, fiind vorba despre „personaje inversate”.

El a repetat aceste afirmații și în fața jurnaliștilor.

„Am cerut să ni se elibereze copii de pe interceptări, CD-urile cu interceptări, pentru că noi am constatat cu ocazia prezentării materialului că acolo erau erori grosiere de traducere. Unele au fost îndreptate de către procuror cu ocazia prezentării materialului. Și cel puțin un element foarte important pe care l-am găsit odată cu prezentarea materialului – și din acest motiv noi trebuie să studiem foarte atent acele CD-uri – e faptul că era vorba de niște personaje inversate. Adică ceea ce zicea domnul președinte (al CJ Harghita – n.r.) de fapt zice altcineva, iar acea frază a fost citată în propunerea de arestare. Din acest motiv, trebuie să verificăm cu atenție dacă traducerea a fost corectă și dacă au fost inițiate corecturi”, a declarat Sergiu Bogdan.

Potrivit avocatului, judecătorul Mihaela Crețu a spus că va da un răspuns la această solicitare „după ce va analiza dacă nu cumva este un motiv de a trimite cauza la Parchet înainte de orice altă discuție”.

El a adăugat că, în cazul în care i se va admite solicitarea, apărătorii lui Borboly Csaba vor asculta CD-urile cu interceptări și vor verifica dacă procesele-verbale de transcriere sunt corecte.

În altă ordine de idei, avocatul a menționat că, după trei solicitări, a primit copii xerox după dosar care, de această dată, sunt clare.

„S-a muncit pentru a ni se elibera copii gata scanate, așa cum am cerut noi, ne ușurează munca, este un lucru foarte bun. Lucrurile merg mai repede și sperăm să nu mai fie probleme. Am primit copii din circa 45 de volume relevante în cauză, din totalul de 80. Sunt mii de copii, un volum are 300-400 de pagini”, a spus avocatul.

Tot la termenul de luni, unii dintre apărătorii celorlați inculpați în acest dosar au cerut amânarea cauzei, pentru studierea dosarului și pregătirea apărării.

Magistratul Mihaela Crețu a amânat judecarea cauzei pentru 6 ianuarie.

În 16 septembrie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Târgu Mureș l-au trimis în judecată pe Borboly Csaba, președinte al Consiliului Județean (CJ) Harghita, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracțiuni de fals intelectual și denunțare calomnioasă.

De asemenea, au fost trimiși în judecată Palffy Domokos, consilier județean în Harghita, administrator de fapt al SC Stravia Group SRL, Sofalvi Laszlo, vicepreședinte al CJ Harghita în perioada 2008- iulie 2012, Csiszer Botond Benedek, director executiv al Direcției Drumuri Județene din cadrul CJ Harghita la data săvârșirii faptelor, Kelemen Csongor, șef serviciu al Direcției Drumuri Județene din cadrul CJ Harghita la data săvârșirii faptelor, Gabor Laszlo, director executiv în cadrul Direcției Economice din CJ Harghita, și Biro Ema, consilier la Direcția Generală Economică din cadrul CJ Harghita.

În același dosar sunt judecați Sajo Tibor, administrator de drept al S.C Stravia Group SRL, Imre Madarasz Julia, asociat și administrator la SC Bridge Road Construct SRL Borzont, și Imre Madarasz Attila, director în cadrul SC Bridge Road Construct SRL, Kosa Petru, primar al comunei Mihăileni, județul Harghita, Hargitay Ladislau Gavril, funcționar în cadrul CJ Harghita – Direcția Drumuri Județene în perioada 1997 – ianuarie 2010, în prezent inginer constructor în cadrul SC Stravia Group SRL Goagiu, și Daniel Cristian Mandache, angajat la SCCF (Societatea de Construcții Căi Ferate) Iași – Laborator Central în perioada 2007 – decembrie 2012.

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod nelegal și nejustificat decontarea sumei de 1.888.914,20 de lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum județean.

Anchetatorii mai arătau că, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod „nelegal și nejustificat” decontarea sumei de 672.051,59 de lei în favoarea SC Stravia Group SRL și a sumei de 496.632,84 de lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt.

Dosarul este judecat de Curtea de Apel Târgu Mureș, primul termen fiind în 21 octombrie.

Autor
Autor

Citește și