Prima pagină » Știri » Azilul groazei din Păulești: bătrânii trăiau în condiții mizere, iar unii erau legați de pat. „Situația nu este una singulară”. VIDEO

Azilul groazei din Păulești: bătrânii trăiau în condiții mizere, iar unii erau legați de pat. „Situația nu este una singulară”. VIDEO

Azilul groazei din Păulești: bătrânii trăiau în condiții mizere, iar unii erau legați de pat. „Situația nu este una singulară
Li s-a promis patru mese pe zi și două gustări, masă servită la pat, haine și lenjerie de pat curate, gimnastică medicală, dar cei 30 de bătrâni din azilul Păulești nu au primit nimic din toate astea

Li s-a promis patru mese pe zi și două gustări, masă servită la pat, haine și lenjerie de pat curate și gimnastică medicală. Cei 37 de bătrâni din azilul Păulești nu au însă primit nimic din toate astea. Mai mult decât atât, ei erau ținuți câte doi-trei în pat, hainele și lenjeria erau murdare, mâncarea era depozitată neadecvat, iar grupurile sanitare erau pline de fecale. Asta au descoperit miercuri dimineață autoritățile în azilul de bătrâni prahovean, care s-au autosesizat după ce au primit imagini care arată condițiile mizere în care erau ținuți bătrânii.

„Din păcate, situația descoperită la Păulești nu este una singulară. Începem să vorbim de un fenomen întâlnit la nivelul întregii țări”, a declarat pentru gândul Adrian Toader, directorul general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Acesta a precizat că probleme la azilul de bătrâni din Păulești au fost sesizate încă din 2011, atunci când s-a descoperit că adăpostul nu avea nici măcar autorizație de funcționare. „Atunci le-am recomandat să facă în așa fel încât să obțină autorizația respectivă, iar a doua oară când ne-am întors în control pentru a vedea cum au rezolvat sarcinile date, nu am mai fost primiți. Era o proprietate privată și nu am mai putut intra să verificăm. Atunci au intervinit organele abilitate în acest caz și anume poliția și reprezentanți ai Protecția Consumatorului Prahova”, a mai spus Toader.

Reprezentantul ANPIS a mai spus că de la anul, la nivelul țării vor fi organizate o serie de controale în azilurile de bătrâni. „O parte din vină o au și aparținătorii care au dat bani și după nu s-au mai interesat de condițiile în care erau ținuți părinții sau buncii”, a precizat Adrian Toader.

Cum era promovat azilul pe internet: „părinții noștri se vor simți ca în sânul familiei”

Căminul a fost închis în vara anului 2011, de către comisarii de la Protecția Consumatorului Prahova, după ce rudele unor vârstnici cazați acolo au reclamat condițiile mizere în care erau ținuți bătrânii. Cu toate astea, azilul a continuat să funcționeze după ce reprezentanții adăpostului au contestat în instanță decizia luată de autorități.

Comisarul Alexandru Cârdei de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Prahova a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax că, la acel moment, pentru abaterile constatate azilul a primit amenzi în valoare de 60.000 de lei. După ce în primă fază Judecătoria Ploiești a mențiuni procesul-verbal de sancționare, ulterior Tribunalul Prahova, ca instanță de recurs, a redus amenzile, cuantumul acestora ajungând la 18.000 de lei.

Patronii firmei Alex&Moni, care administrează căminul de bătrâni, își promovau afacerea pe internet, pe site-uri specializate în recrutarea de personal și îngrijire. Pe un astfel de site căminul de la Păulești este prezentat drept „Pensiunea Alex & Mony” care oferă o „ambianță plăcută” în care „părinții noștri se vor simți ca în sânul familiei”. Pensiunea promite „condiții deosebite de cazare”, supraveghere permanentă, la prețuri cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei de persoană în funcție de starea de sănătate.

Serviciile prezentate în materialul de promovare includ patru mese pe zi și două gustări, masă servită la pat, flori în cameră, prosoape, haine și lenjerii schimbate săptămânal, gimnastică medicală și alte beneficii cum ar fi serbarea zilei de naștere, petrecere de Crăciun și Anul Nou, acces la curte cu grădină cu flori și foișor, corespondența adusă în cameră și „curățenie sumară zilnică”.

Bărtrânii ar fi fost ținuți acolo împotriva voinței lor

Polițiștii din Prahova, însoțiți de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, inspectori de la Protecția Consumatorului, dar și de un medic legist, au descins, miercuri dimineață, la azilul de bătrâni din comuna Păulești, unde au fost găsiți 37 de vârstnici.

Șeful Poliției Județene Prahova, comisar Viorel Dosaru, a spus corespondentului Mediafax că Poliția a început verificările în acest caz după ce a primit imagini care arată condițiile mizere în care bătrânii erau ținuți în azilul ilegal din Păulești.

Surse apropiate anchetei au declarat că respectivul cămin de bătrâni funcționează ilegal, în condițiile în care firma nu deține autorizație pentru funcționarea unui astfel de așezământ.

Primele date ale anchetatorilor arată că unii dintre bătrâni ar fi fost ținuți acolo împotriva voinței lor.

Managerul Serviciului Județean de Ambulanță Prahova, Daniel Nicolae, declara că din azilul ilegal au fost preluați de ambulanțe 37 de bătrâni care au fost duși la o unitate medicală. El a precizat că toți sunt bolnavi cronici, majoritatea suferind accidente vasculare, mulți dintre ei având pareze sau semipareze. De asemenea, o persoană din acel centru este nevăzătoare.

Referitor la condițiile în care erau ținuți oamenii, el a spus: „Mizerie. Erau unii peste alții, câte doi-trei în pat, fără lenjerie curată, fără pamperși schimbați, mirosea a urină și fecale. Unii dintre ei erau deshidratați”.

Conform sursei citate, oamenii nu beneficiau de asistență medicală, iar tratamentele nu le erau administrate.

Poliția a întocmit dosare penale pe numele celor doi administratori ai azilului

Reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Prahova spuneau că bătrânii din azilul din Păulești erau ținuți în condiții de neimaginat și că primele informații arată că tariful lunar de persoană în acest cămin este de 1.000 de lei.

El a spus că a găsit în căminul de la Păulești numeroase nereguli, de la mâncare fără etichete, până la găini vii ținute într-o cadă de baie, mucegai pe jos, muște moarte și uscate rămase pe firele electrice și în incinta în care se face mâncarea.

Reprezentantul CJPC Prahova a mai afirmat că, de asemenea, nu există un rețetar pentru prepararea hranei pentru bătrânii bolnavi, că niciunul dintre angajații care se ocupă de preparea hranei nu are carnet de sănătate, iar comisarii au găsit în incinta căminului 20 de kilograme de carne care nu are elemente de identificare, astfel că nu se poate ști de unde provine sau dacă este expirată.

„Pe jos este mucegai, mâncarea se face în aceeași incintă unde sunt depozitate vopseluri, pe firele electrice sunt muște uscate, iar într-o cadă am găsit două găini vii”, afirma Cârdei.

Poliția Prahova a întocmit dosare penale pe numele celor doi administratori ai firmei care deține căminul de bătrâni de la Păulești, cei doi fiind cercetați penal pentru lipsire de libertate, în condițiile în care există indicii că unii bătrâini erau ținuți acolo împotriva voinței lor.

Polițiștii au descoperit, miercuri, la Ploiești, un al doilea centru ilegal în care erau ținuți bătrâni, surse din rândul anchetatorilor afirmând că azilul este administrat de aceeași firmă care deține și căminul de la Păulești în care zeci de bătrâni erau ținuți în condiții inumane.

Citește și