BAC 2012. Rata de promovare la bacalaureatul dedicat elevilor din loturile pentru olimpiade și concursuri internaționale sportive sau pe discipline a crescut cu mai puțin de un procent după rezolvarea contestațiilor, de la 34,2 la 35%, fiind promovați doar șapte dintre cei 319 care au contestat notele.
Potrivit rezultatelor finale publicate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău, 35% dintre cei 877 de elevi care au participat în acest an la sesiunea specială a BACALAUREAT 2012 au fost declarați „admiși” după susținerea examenului în perioada 21-31 mai 2012, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Inițial, Rata de promovare a fost de 34,2 la sută, însă acesta a crescut cu aproape un procent în urma rezolvării contestațiilor. Practic, dintre cei 319 candidați respinși care au depus contestații, doar șapte au obținut punctele necesare absolvirii bacalaureatului, în urma recorectării tezelor. Cea mai mare creștere a unei medii a fost de la 5,73 la 6,41, după ce candidatul a primit un punct în plus la teza de limba și literatură română și 1,05 puncte la cea de geografie.
Și în rândul celor declarați admiși au existat 19 candidați care au depus contestații, 12 dintre aceștia obținând și o creștere a mediei în urma recorectării tezelor. Cea mai mare creștere a fost de 45 de sutimi, de la 7,88 inițial la 8,33, după recorectarea a două teze. Cea mai spectaculoasă creștere a fost însă la o teză la limba și literatura română, cu 1,25 puncte, de la 6,15 la 7,40, ceea ce a făcut ca și media finală să crească de la 6,96 la 7,35.
Sesiunea specială a bacalaureatului s-a desfășurat în perioada 21-31 mai, cu afișarea rezultatelor pe 31 mai, ora 18.00, și depunerea contestațiilor în aceeași zi, în intervalul ora 18.00-22.00. Rezolvarea contestațiilor s-a făcut în cursul zilei de vineri, când, spre miezul nopții, au fost afișate și rezultatele finale.
Din totalul celor 880 de candidați înscriși, la examen s-au prezentat 877, iar 300 dintre ei au fost declarați admiși, înainte de rezolvarea contestațiilor. Un număr de 106 candidați au reușit să promoveze probele de examen, însă nu au obținut media 6.00, necesară pentru a trece examenul.
Din examen au fost eliminați 25 de candidați, care au fost prinși având asupra lor fițuici sau telefoane mobile.
Potrivit rezultatelor publicate pe site-ul ISJ Bacău, cea mai mare medie obținută de vreun olimpic este de 9,90, la polul opus fiind media 1,63.
Sesiunea specială a bacalaureatului s-a desfășurat la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” și Colegiul Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu-Karpen” Bacău, iar la examen s-au înscris 921 de liceeni aflați în proceduri de selecție sau pregătire pentru alcătuirea echipelor care vor reprezenta România atât la olimpiadele internaționale pe discipline, cât și la competiții sportive, cum ar fi campionatele europene sau mondiale de juniori.
Probele scrise au avut loc după următorul calendar: 28 mai – Limba și literatura română, 29 mai – proba obligatorie a profilului, 30 mai – proba la alegere a profilului și specializării, 31 mai – Limba și literatura maternă.
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numărul mare de candidați din această sesiune și a cerut „o investigație”, în condițiile în care, a precizat el, la Centrele Naționale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat.
„Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului precizează că la sesiunea specială de bacalaureat se pot prezenta nu doar participanții la olimpiade sportive și pe discipline, ci și participanții la concursurile internaționale sau elevii care se află în loturi de pregătire pentru competițiile internaționale în perioada rezervată sesiunii normale a examenului de bacalaureat (11 iunie – 6 iulie). Ca atare, printre cei care și-au manifestat intenția de a participa la sesiunea specială s-au aflat mai mult de 108 competitori, cât susține președintele COSR că s-ar afla în lotul olimpic, respectiv 928, dintre care s-au înscris 880 și s-au prezentat 877, toți absolvenți ai promoției 2012. Subliniem că 47 dintre aceștia sunt competitori la concursuri pe discipline de învățământ, restul fiind la cele sportive”, s-a arătat într-un comunicat de vineri al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS).
BACALAUREAT 2012. Totul despre BAC 2012. Calendar, subiecte, rezultate