Județul Sibiu a înregistrat cel mai mare grad de promovare la examenul de bacalaureat, de 83,73%, fiind urmat de Bacău, cu 83,44%, Iași, 82,91% , Cluj, 82,75% și județul Alba, cu 79,76%.
La polul opus, se regăsesc județul Ilfov, unde mai puțin de jumătate dintre candidați au reușit să promoveze examenul, mai exact 42,24%. Cu 50,76% rată de promovare, Giurgiu este pe penenultimul loc al clasamentului național, înaintea lui fiind, Teleorman, cu 53, 95%, Gorj, 58,85% și Mehedinți, 59,22%.
Rata de promovare în Capitală este una apropiată de rata națională, adică 74,09%, cu patru procente mai mult față de anul precedent. În Sectorul 4, peste 82 % dintre elevi au obținut note de trecere, în Sectorul 2, 79,4%, în Sectorul 1, puțin peste 78%, în Sectorul 3, 71%. La polul opus, Sectorul 6 este pe ultimul loc (62,80%), iar Sectorul 5 (63,55), penultimul. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), la Liceul Tehnologic Special Nr.3, niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat.
Ministerul Educației a anunțat că există aproximativ 10 licee, care au avut „zero” rată de promovare. În aceste cazuri, ministrul Educației, Liviu Pop, a precizat că „în situația acestor unități de învățământ se vor lua măsuri, chiar până la desființare, aceasta fiind ultima generație care a susținut examenul de bacalaureat”.
La nivel național au fost 97 de medii de 10, cele mai multe au fost înregistrate în București și Cluj, cu câte nouă medii, iar Bihor și Iași au câte opt medii maxime.
Pop s-a arătat nemulțumit de rezultatul obținut la examenul de bacalaureat al liceelor tehnologice și dorește să facă modificări, introducând o examinare diferențiată, în funcție de filieră.
„O modificare a structurii Bacalaureatului, introducerea a încă două tipuri de Bacalaureat va fi luată în calcul, vom face o dezbatere publică, iar orice modificare, își va produce efectul în doi-trei ani de zile. Nu ne putem juca cu o modificare făcută pe picior a examenului. Din datele pe care le avem, putem trage concluzia că avem nevoie de această formă de Bacalaureat, mai ales că am pierdut în ultimii patru ani, 26.000 de elevi, aproape un oraș. Constatăm că odată cu modificarea Legii educației în 2011, atunci când introducerea unui nou stil de Bacalaureat, a dus, pe zona liceelor tehnologice, un grad de promovabilitate din ce în ce mai mic, iar pe zona liceelor teoretice, o creștere a ratei de promovabilitate”, a explicat ministrul Educației.
Rata de promovare din acest an de la examenul de bacalaureat 2017 este de 71,4 %, cu cinci procente mai mare față de anul trecut, când 66,4% dintre elevi au luat notă de trecere. Miercuri, între orele 16.00-20.00, elevii nemulțumiți de notele obținute vor putea depune contestații, urmând ca în zilele 6-9 iulie, aceste cereri să fie soluționate, iar rezultatele finale ale examenului vor fi afișate pe 10 iulie.