BACALAUREAT 2012. Funeriu: Introducerea bacalaureatului diferențiat de anul viitor este o eroare majoră

BACALAUREAT 2012. Funeriu: Introducerea bacalaureatului diferențiat de anul viitor este o eroare majoră
Publicat: 13/06/2012, 13:20
Actualizat: 29/06/2012, 13:57

Introducerea Bacalaureatului diferențiat încă de anul viitor, care ar putea face obiectul unui referendum în școli, este o eroare majoră, întrucât elevii nu sunt pregătiți pentru această schimbare, a declarat, luni, fostul ministru al Educației Daniel Funeriu.

„Este o eroare majoră. Nu poți spune elevilor de clasa a XI-a că modul de desfășurare a bacalaureatului li se schimbă. Din nou, se introduce instabilitate prin măsuri luate pe picior, în situație de interimat. Faptul că această măsură este luată la cererea sindicatelor e o glumă: sindicatele conduc de fapt ministerul, fapt unic în Europa”, a spus Daniel Funeriu, citat într-un comunicat de presă transmis agenției MEDIAFAX.

Potrivit Legii educației, adoptată în mandatul lui Funeriu, bacalaureatul diferențiat ar urma să intre în vigoare din 2016, adică începând cu generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul șolar 2012-2013.

Fostul ministru al Educației a mai spus că o eventuală decizie a Guvernului privind introducerea bacalaureatului diferențiat din 2013 ar fi una luată la presiunea „fabricilor de diplome”.

„După ce au susținut intrarea la facultate fără bacalaureat, pentru ca fabricile de diplome să aibă clienți, acum se încearcă găsirea unor căi alternative pentru a da diploma de bacalaureat tuturor, astfel încât elevii să se transforme în cotizanți pentru fabricile de diplome. Nu este corect să dai bacalaureatul diferențiat, iar cu diplome de bacalaureat difertie să ai acces identic la universitate. Este o măsură anti-performanță. O altă consecință va fi omorârea în fașă a învățământului profesional proaspăt reintrodus. E o eroare să împingi toți elevii înspre universități”, a mai spus Funeriu.

Pe de altă parte, fostul ministru critică revenirea la încasarea cotizației sindicale de pe statul de plată, la care se renunțase în mandatul său.

„Este o întoarcere la dictatura sindicatelor în învățământ, fără legătură cu avantaje pentru elevi. Este o situație contra-natură, unde interesele sindicale conduc Ministerul Educației. Se vor colecta anual forțat pentru sindicate aproximativ 16 milioane de euro. Vă reamintesc că ministerul a câștigat procesul cu sindicatele pe această temă, dar acum cei care au dat ministerul în judecată îl conduc”, a adăugat Funeriu, referindu-se la faptul că fostul lider sindical Liviu Pop asigură, în prezent, interimatul la conducerea Ministerului Educației.

Federațiile sindicale din învățământul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, și probe scrise diferențiate, în funcție de profil și filieră, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de anul trecut.

„Reglementarea vine în întâmpinarea dorințelor elevilor, ale părinților acestora și ale cadrelor didactice, care au militat pentru susținerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învățământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesați să le studieze și nici nu aveau cum, având în vedere profilul unității de învățământ”, s-a arătat într-o scrisoare deschisă adresată USL și președinților PSD și PNL, Victor Ponta și Crin Antonescu, de liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației „Spiru Haret” și Federației Educației Naționale (FEN).

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a declarat că propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferențiat din 2013 este pertinentă, deoarece forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situației din sistemul de învățământ.

Pop a subliniat că propunerea de introducere a bacalaureatului diferențiat din 2013, și nu din 2016, așa cum prevede Legea educației naționale, va fi discutată la nivelul guvernului, urmând să fie și „dezbateri serioase cu elevii” pe acest subiect.

BACALAUREAT 2012. Totul despre BAC 2012. Calendar, subiecte, rezultate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?