BACALAUREAT 2012. Funeriu: Introducerea bacalaureatului diferențiat de anul viitor este o eroare majoră

Publicat: 13 06. 2012, 13:20
Actualizat: 29 06. 2012, 13:57

Introducerea Bacalaureatului diferențiat încă de anul viitor, care ar putea face obiectul unui referendum în școli, este o eroare majoră, întrucât elevii nu sunt pregătiți pentru această schimbare, a declarat, luni, fostul ministru al Educației Daniel Funeriu.

„Este o eroare majoră. Nu poți spune elevilor de clasa a XI-a că modul de desfășurare a bacalaureatului li se schimbă. Din nou, se introduce instabilitate prin măsuri luate pe picior, în situație de interimat. Faptul că această măsură este luată la cererea sindicatelor e o glumă: sindicatele conduc de fapt ministerul, fapt unic în Europa”, a spus Daniel Funeriu, citat într-un comunicat de presă transmis agenției MEDIAFAX.

Potrivit Legii educației, adoptată în mandatul lui Funeriu, bacalaureatul diferențiat ar urma să intre în vigoare din 2016, adică începând cu generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul șolar 2012-2013.

Fostul ministru al Educației a mai spus că o eventuală decizie a Guvernului privind introducerea bacalaureatului diferențiat din 2013 ar fi una luată la presiunea „fabricilor de diplome”.

„După ce au susținut intrarea la facultate fără bacalaureat, pentru ca fabricile de diplome să aibă clienți, acum se încearcă găsirea unor căi alternative pentru a da diploma de bacalaureat tuturor, astfel încât elevii să se transforme în cotizanți pentru fabricile de diplome. Nu este corect să dai bacalaureatul diferențiat, iar cu diplome de bacalaureat difertie să ai acces identic la universitate. Este o măsură anti-performanță. O altă consecință va fi omorârea în fașă a învățământului profesional proaspăt reintrodus. E o eroare să împingi toți elevii înspre universități”, a mai spus Funeriu.

Pe de altă parte, fostul ministru critică revenirea la încasarea cotizației sindicale de pe statul de plată, la care se renunțase în mandatul său.

„Este o întoarcere la dictatura sindicatelor în învățământ, fără legătură cu avantaje pentru elevi. Este o situație contra-natură, unde interesele sindicale conduc Ministerul Educației. Se vor colecta anual forțat pentru sindicate aproximativ 16 milioane de euro. Vă reamintesc că ministerul a câștigat procesul cu sindicatele pe această temă, dar acum cei care au dat ministerul în judecată îl conduc”, a adăugat Funeriu, referindu-se la faptul că fostul lider sindical Liviu Pop asigură, în prezent, interimatul la conducerea Ministerului Educației.

Federațiile sindicale din învățământul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, și probe scrise diferențiate, în funcție de profil și filieră, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de anul trecut.

„Reglementarea vine în întâmpinarea dorințelor elevilor, ale părinților acestora și ale cadrelor didactice, care au militat pentru susținerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învățământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesați să le studieze și nici nu aveau cum, având în vedere profilul unității de învățământ”, s-a arătat într-o scrisoare deschisă adresată USL și președinților PSD și PNL, Victor Ponta și Crin Antonescu, de liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației „Spiru Haret” și Federației Educației Naționale (FEN).

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a declarat că propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferențiat din 2013 este pertinentă, deoarece forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situației din sistemul de învățământ.

Pop a subliniat că propunerea de introducere a bacalaureatului diferențiat din 2013, și nu din 2016, așa cum prevede Legea educației naționale, va fi discutată la nivelul guvernului, urmând să fie și „dezbateri serioase cu elevii” pe acest subiect.

BACALAUREAT 2012. Totul despre BAC 2012. Calendar, subiecte, rezultate