Absolvenții de clasa a XII-a au susținut luni proba scrisă la ROMÂNĂ din cadrul examenului de BACALAUREAT 2012. SUBIECTELE au fost similare celor din prima sesiune în ceea ce privește gradul de dificultate, iar profesorii sunt de părere că nota 6 putea fi obținută cu destul de mare ușurință.
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA ROMÂNĂ
DESCARCĂ DE AICI BAREMUL LA ROMÂNĂ
Diana Popescu, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Tudor Vianu din Capitală, a explicat pentru gândul cum se rezolvau subiectele astfel încât candidații să primească minimum nota 6.
„La primul subiect, în care elevilor li se cerea să răspundă la mai multe întrebări despre poezia „De-or trece anii…”, de Mihai Eminescu, candidații trebuiau să mai fi lucrat ceva în afară de ceea ce au făcut la clasă astfel încât să dea sinonime contextuale corecte, unul dintre subiectele care puteau pune probleme”, a arătat Diana Popescu.
Profesoara susține că la subiectul al doilea, la care se cerea redactarea unui text argumentativ despre munca eficientă pornind de la o afirmație a lui Lucian Blaga, elevii trebuiau să redea propoziția respectivă și apoi să-și contruiască un text. Candidații trebuiau să aducă un exemplu personal despre muncă, să formuleze și să argumenteze o poziție pe marginea acestuia și apoi să tragă o concluzie.
Ultimul subiect la care candidații trebuiau să redacteze un eseu de 2-3 pagini în care să prezinte viziunea despre lume pornind de la un roman studiat a fost, în opinia profesorilor, cel mai dificil. „Ei puteau să aleagă fie Baltagul de Mihail Sadoveanu, fie Ion de Liviu Rebreanu. Mai puteau alege romanul subiectiv al lui Camil Petrescu,„ Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război”. O altă variantă era Enigma Otiliei de George Călinescu”, a arătat Diana Popescu.
Profesoara a spus că subiectele pot fi încadrate la nivelul mediu, iar dacă elevii rezolvau cerințele de la primul subiect și scriau ceva și la subiectul cu romanul, luau în mod normal nota 6. „Chiar dacă la ultimul subiect nu au scris de 2 puncte, tot li se dă un punct din oficiu și tot ajung la nota 6″, a explicat Diana Popescu.
Probele scrise din cadrul examenului de BACALAUREAT 2012, sesiunea a doua, continuă marți cu proba la limba maternă, miercuri, cu proba obligatorie a profilului, și vineri, cu proba la alegere din aria curriculară a profilului.
Primele REZULTATE la BACALAUREAT 2012 vor fi publicate pe 2 septembrie, zi în care se pot depune și contestațiile. REZULTATELE finale vor fi afișate pe 5 septembrie.
Rata de promovare la prima sesiune a examenului de BACALAUREAT 2012 a fost de 44,41%, după contestații.