Probele scrise din cadrul examenului de BACALAUREAT 2012 au început luni, 27 august, cu proba la ROMÂNĂ. SUBIECTELE au ajuns în sălile de examen în jurul orei 9:00. La primul subiect, elevii au primit poezia „De-or trece anii…”, de Mihai Eminescu, și au trebuit să rezolve nouă cerințe care vizau cunoștine de vocabular și teorie literară, precum și capacitatea de a înțelege și interpreta un text literar. Subiectul al doilea a constat în realizarea unui eseu despre munca eficientă pornind de la un citat de Lucian Blaga („Trebuie să existe o concordanță între acțiuni și planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da). La cel de-al treilea subiect, absolvenții de liceu trebuiau să scrie un eseu despre tema și viziunea despre lume într-un roman studiat.
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA ROMÂNĂ
DESCARCĂ DE AICI BAREMUL LA ROMÂNĂ
SUBIECTELE pentru a doua sesiune a examenului de BACALAUREAT 2012 au fost elaborate în același timp cu cele din prima sesiune și de către aceeași comisie, în mandatul ministrului Cătălin Baba, a explicat pentru gândul ministrul Educației Ecaterina Andronescu. Așadar, nu sunt șanse ca gradul de dificultate al subiectelor să fie mai mic.
Andronescu: Pentru foarte mulți elevi școala nu mai este un obiectiv
Pentru al doilea an consecutiv, rata de promovare la examenul de BACALAUREAT a fost de sub 50%, după prima sesiune. Nici în sesiunea din toamnă rezultatele nu au fost mai bune. În 2011, rata de promovare în a doua sesiune a fost de aproximativ 16%. Atunci, doar 17.778 liceeni au promovat examenul.
În ceea ce privește posibilitatea ca rezultatele din a doua sesiune să fie mai bune ca acelea de anul trecut, ministrul Educației a ezitat să se pronunțe, mai ales că ședințele de pregătire organizate de inspectoratele școlare județene nu s-au bucurat de prea mare atenție din partea elevilor care nu au promovat examenul în prima sesiune.
„Ca dascăl nu am făcut niciodată un pronostic. Ceea ce vreau să subliniez este că ne-am străduit să-i ajutăm prin inspectorate, care au organizat cursuri de pregătire. Din păcate au fost prea puțini elevi care au venit la aceste cursuri. Pentru foarte mulți școala nu mai este un obiectiv. Când mă uit la televizor și îi aud că spun că nu au avut timp să învețe pentru că au fost în vacanță, am senzația că sunt dintr-o piesă de teatru. Orice elev trebuie să știe pentru a promova un examen, trebuie să învețe”, a declarat pentru gândul Andronescu.
BAC diferențiat din 2013?
Actualul ministru al Educației, cât și predecesorul său, interimarul Liviu Pop, au lansat ideea introducerii unui examen de bacalaureat diferențiat din 2013, prevăzută în legea Educației începând cu 2016. În acest sens, reprezentanții ministerului au purtat discuții cu elevii de clasa a XI-a, pentru a vedea în ce măsură este agreată o astfel de măsură luată într-un timp atât de scurt.
Ecaterina Andronescu a declarat că această modificare trebuie aprobată de Parlament până pe 10 septembrie, dată la care începe noul an școlar. Aceasta a precizat că va face această propunere imediat ce va începe noua sesiune parlamentară, iar în cazul în care nu va fi aprobată, examenul de BACALAUREAT 2013 se va desfășura după aceeași formula ca și până acum. Indiferent de ce se va întâmpla, programa de examen va rămâne aceeși, a precizat ministrul.
Aproape 100.000 de elevi s-au înscris pentru BAC 2012, sesiunea august-septembrie
Peste 99.000 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru a susține examenul de BACALAUREAT 2012 în a doua sesiune. Dintre aceștia, aproape 54.000 vor da examenul la limba și literatura română.
Celelalte probe scrise din cadrul examenul de BACALAUREAT 2012, sesiunea august-septembrie, sunt programate astfel: limba maternă (28 august), proba obligatorie a profilului – matematică sau istorie – (29 august) și proba la alegere din aria curriculară a profilului (31 august).
Primele REZULTATE vor fi afișate pe 2 septembrie, până la ora 16:00, în centrele de examinare și pe edu.ro . Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, până la ora 20.00. Elevii vor afla REZULTATELE finale pe 5 septembrie.
Rata de promovare la prima sesiune a examenului de BACALAUREAT 2012 a fost de 44,41%, după soluționarea contestațiilor.