BACALAUREAT 2012. Subiectele la română oral de la BAC 2012 pot fi rezolvate în 15 minute

BACALAUREAT 2012. Subiectele la română oral de la BAC 2012 pot fi rezolvate în 15 minute
Publicat: 09/06/2012, 09:42
Actualizat: 13/06/2012, 13:07

Începe BAC 2012. Subiectele la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română din cadrul examenului BACALAUREAT 2012 care începe luni au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute, anunță Ministerul Educației.

Proba va avea loc luni, începând cu ora 12.00, întrucât sălile de clasă trebuie pregătite după scrutinul electoral de duminică, a declarat vineri, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației. Subiectele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, au fost elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE).

Subiectele cuprind texte literare și nonliterare, funcționale și nonfuncționale, precum și itemi corespunzători descriptorilor de competențe din programele pentru bacalaureat, potrivit ministerului.

Română oral. Modele de subiecte

gândul vă prezintă câteva modele de subiecte pentru proba de română oral. Gradul lor de dificultate este mediu.

Cum se desfășoară proba

Atât la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română/ limba maternă, cât și la proba orală de evaluare a competenței lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată în liceu, candidații intră în sala de examen în ordinea afișată, respectându-se criteriul alfabetic și ora prevăzută pentru fiecare grupă, pe baza documentului de identitate.

Conform datelor transmise de inspectoratele școlare, pentru susținerea probelor orale, care vor avea loc în liceele de proveniență ale candidaților, s-au înscris peste 200.000 de elevi.

Potrivit MECTS, procedura de desfășurare a probei decurge astfel: candidatul extrage un bilet și primește hârtie ștampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susținerea acestora în fața comisiei, alte 10-15 minute.

Proba de evaluare a competențelor digitale se desfășoară în laboratoarele de informatică din unitățile de învățământ liceal.

MECTS atrage atenția că, pe toată durata examenului, este strict interzis accesul candidaților cu orice tip de lucrări (manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.) care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către președintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.

Candidații care au participat și au fost respinși la sesiunile de BACALAUREAT organizate în anii 2010 și 2011 pot solicita recunoașterea probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale și a probelor scrise susținute în aceste sesiuni.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

Rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național: mediu, avansat și experimentat.

Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabilește de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat și cu grila cuprinsă în procedurile elaborate și transmise de CNEE.

Suplimentul descriptiv al certificatului de competență conține descrierea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, ale candidatului și se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.

Presa are acces în unitățile de învățământ liceal care organizează probe de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sau în centrele de examen numai cu avizul președintelui comisiei și însoțită de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor.

Potrivit MECTS, pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/fotografii/preluări de imagine), este necesar acceptul persoanelor care apar în materialele respective.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2012 începe luni cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română, care se va desfășura în intervalul 11 – 13 iunie.

În perioada 13 – 15 iunie va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă și ucraineană).

Evaluarea competențelor digitale se va desfășura în perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, între 25 și 27 iunie.

Probele scrise ale examenului național de bacalaureat încep în 2 iulie, cu limba și literatura română.

Pentru 3 iulie este programată proba scrisă de limba și literatura maternă, în 4 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar în 6 iulie candidații vor susține proba la alegere a profilului și specializării.

În 8 iulie vor fi afișate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 și 12.00, vor fi depuse contestațiile. În perioada 10 -12 iulie va avea loc soluționarea contestațiilor, iar în 13 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

Citește, în continuare, dosarul complet despre BACALAUREAT 2012:

BACALAUREAT 2012. Totul despre BAC 2012 – calendar, subiecte, rezultate

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cartofii perfecți pentru prăjit. Acest soi e folosit de marii bucătari
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?